NEW YORK
NASDAQ VID NOLLAN, TEKNIKJÄTTAR NED, S&P 500 +0,2% (Direkt)

2024-02-23 19:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i USA handlades överlag försiktigt uppåt på fredagskvällen, men Nasdaq vände från en tydlig uppgång till att handlas vid nollstrecket.

Omkring klockan 19 var S&P 500 upp 0,2 procent till 5.096. Dow Jones industriindex steg lika mycket till 39.162, samtidigt som Nasdaq Composite var oförändrat vid 16.043.

Medan halvledarbolaget Nvidia stärktes ett par procent i en fortsatt optimism efter torsdagens handel där aktien rapportrusade över 16 procent, var i stället majoriteten av de andra teknikjättarna på rött.

Apple och Microsoft, de enda två bolagen större än Nvidia sett till börsvärde, backade 0,8 respektive 0,5 procent. Amazon höll sig runt nollan och Meta Platforms steg 0,4 procent. Sämst gick det för Tesla, vars aktie retirerade nästan 2 procent.

Carvana, som säljer begagnade bilar, rusade 30 procent efter att ha rapporterat sin första årliga vinst någonsin. Kvartalets vinst och intäkter var emellertid svagare än vad analytikerna förväntat sig, men Carvana gav en prognos för ett starkare resultat än väntat under innevarande kvartal. Efter rapporten uppgraderades Carvana dessutom av ett par analyshus.

Betalteknikbolaget Block, med Twittergrundaren Jack Dorsey som vd, lyfte närmare 20 procent efter att ha rapporterat över förväntan. Blocks fjärde kvartal slog analytikers förväntningar vad gäller bruttovinst och uppvisade en stark intäktstillväxt i sin Cash App.

Börsnykomlingen Intuitive Machines såg en rusning om 26 procent efter att bolagets rymdsond landat på månen. Enligt CNBC var det den första rymdsonden utvecklad av ett privat bolag som landat på månen.

Bland förlorarna fanns resebokningstjänsten Booking, som föll 9 procent efter att det i delårsrapporten synts en relativt analytikerförväntningar svag prognos för det innevarande kvartalet.

Elbilsduon Rivian och Nio pressades 8,0 respektive 6,4 procent i kölvattnet av sänkta rekommendationer. I Nios fall var JP Morgan analyshuset i fråga och motiveringen var att Nio kan se en långsammare försäljningsvolymtillväxt än väntat delvis på grund av en brist på nya modeller.

På makrofronten hördes ett par Fed-ledamöter uttala sig försiktigt beträffande räntesänkningar i år. Fed-guvernören Christopher Waller sade att uppgången i inflationstakten under januari motiverar en försiktighet. Kollegan Lisa Cook sade att hon är optimistisk om inflationsutvecklingen, men att hon skulle vara försiktig med att vänta sig att det sker just nu. Fed-chefen, John Williams, i New York sade även att en räntesänkning sannolikt är lämpligt senare i år.

Den amerikanska tioårsräntans nedgång utökades och uppgick till 7 punkter till 4,25 procent.

Graf: S&P 500 fredag den 23 februari

Bildkälla: Infront

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


NVIDIA - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Block A - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Amazon.com - I dag

{point.key}

Meta Platforms A - I dag

{point.key}

NIO ADR A - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -