EMU
KOMBINERAT PMI (DEF) STEG TILL 49,2 I FEBRUARI (NY) (Direkt)

2024-03-05 10:16

(Tillägg: från stycke fem)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Euroområdets sammanvägda index för industrin och tjänstesektorn, composite, uppmättes till definitiva 49,2 i februari, upp från 47,9 från föregående månad.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntades ett index på 48,9, i linje med det preliminära utfallet.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till definitiva 50,2 i februari, från 48,4 föregående månad. Förväntan låg på 50, vilket också var det preliminära utfallet.

Industri-PMI visade tidigare en nedgång till 46,5 från 46,6.

Cyrus de la Rubia, chefekonom vid Hamburg Commercial Bank, noterade i en kommentar att tjänstesektorn har fått en bättre start 2024 än väntat.

"För första gången på sju månader, ser man en expanderande tjänstesektor. Den marginella tillväxttakten kompletteras av en positiv utveckling i andra delindex för PMI".

Spanien och Italien noterade sin sjätte respektive andra månad i rad med tjänste-PMI i tillväxtzonen, i jämförelse med Tyskland och Frankrike där PMI i tjänstesektorn ligger fortsatt under 50-nivån.

"Ett gemensamt tema bland de fyra största ekonomierna i euroområdet är den robusta anställningstakten. Traditionellt har sysselsättningen ansetts vara en eftersläpande indikator, men trenden tyder på en växande optimism och pekar fortsatt mot en återhämtning inom sektorn", fortsatte han.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -