BOJ
REDO ATT AVSLUTA YCC PÅ TISDAG ENL NIKKEIS KÄLLOR (Direkt)

2024-03-18 18:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Japans centralbank Bank of Japan är redo att besluta om ett avslut av kontrollen av avkastningskurvan (YCC) och tillgångsköpen samt utropa ett slut på minusränteperioden på tisdag.

Det rapporterar Nikkei, som hänvisar till källor.

Efter att inflationstakten fått fart uppåt i landet, en rörelse som anses vara hållbar av centralbanken, är Bank of Japan redo att höja styrräntan och därmed överge den befintliga minsräntan. Centralbanken ska ha övervägt detta beslut i flera månader.

"Vi litar på BOJ", sade en källa nära Japans premiärminister Fumio Kishida till Nikkei. Enligt källan ska premiärministern ha sagt att beslutet är i centralbankens händer.

Det föredragna förslaget skulle vara att höja den kortsiktiga styrräntan från -0,1 procent till intervallet 0–0,1 procent, enligt Nikkei.

Förutom att avsluta kontrollen av avkastningskurvan ska köpen av börshandlade fonder (ETF:er) och fastighetsfonder (REIT:s) stoppas. Några fastighetsfonder har däremot inte köpts sedan juni 2022, noterar Nikkei.

Under arbetet med att kontrollera avkastningskurvan har centralbanken köpt stora mängder japanska statspapper för att hålla de korta räntorna nära målet på -0,1 procent och långräntorna vid nollan. För tioårsräntan har det även funnits ett räntetak på 1 procent, men även det arbetet ska avslutas. Tioårsräntan skulle således bestämmas helt av finansmarknaden.

Bank of Japan ska dock fortsätta köpa vissa japanska statspapper för att förhindra stora uppgångar i statspappersräntorna.

Enligt en Reutersenkät genomförd under 11–14 mars förväntade sig 12 av 34 bedömare att Bank of Japan höjer räntan vid det kommande räntebeskedet på tisdag.

Det har sedan tidigare förekommit medieuppgifter om att centralbanken är redo att höja styrräntan.

Nikkeis artikel medförde en förstärkning av yenen mot dollarn med en rörelse från 149:14 till som lägst 148:97, men dollarn återtog snabbt mark och nettorörelsen var ytterst marginell efter drygt 45 minuter.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -