RÄNTOR/VALUTOR
TREVANDE INFÖR EN RAD CENTRALBANKSBESKED (Direkt)

2024-03-18 10:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker något i inledningen på en tung centralbanksvecka. Euron stärks lite mot dollarn och Europabörserna är överlag svagt upp.

Yenen visar små förändringar mot dollarn med handel strax över 149. En räntehöjning från Bank of Japan på tisdagen är nu relativt väl inprisad och behöver inte nödvändigtvis ge något större utslag på marknaden.

Minusräntan på vissa delar av bankernas reserver har funnits sedan 2016, och Japan har inte sett en räntehöjning sedan 2007. Goldman Sachs har ändrat sig och tror nu att Bank of Japan höjer räntan denna vecka, och inte i april. Starkare löneökningar än väntat och flera medierapporter om att BOJ är redo talar för det.

"BOJ har inte skickat några signaler som förnekar dessa nyheter hittills. Sammantaget indikerar dessa händelser att BOJ troligen inte ser något behov av mer data för policyförändringen, eller att motivera förändringen med nya prognoser i april", skriver Tomohiro Ota på Goldman Sachs enligt CNBC.

Tidigare har en majoritet av bedömare i enkäter lutat åt april men medieuppgifter och löneutfallet har fått en del att tippa över till mars. Nikkei skriver också i helgen att BOJ väntas höja räntan nu, enligt deras källor. Centralbanken ser en chans att normalisera sin penningpolitik när inflationen tycks förbli på 2 procent eller högre och då företagen kommit överens om betydligt högre löneavtal.

Planen enligt tidningen är att höja räntan med mer än 10 punkter för guida korträntorna till intervallet 0-0,10 procent.

BOJ väntas också avsluta kontrollen av avkastningskurvan, där målet för den tioåriga statsobligationen varit 0 procent med ett toleransintervall och ett mjukt tak på 1 procent.

BOJ kan ändra den framåtblickande guidningen men ändå fortsätta att framhålla att penningpolitiken kommer att vara expansiv i närtid, och att de i någon form kommer att fortsätta köpa statsobligationer vid behov. Däremot kan köpprogrammen för börhandlade fonder (ETF) och fastighetsfonder (REITS) komma att avvecklas.

Flera bedömare noterar samtidigt att en mer uthållig rörelse i yenen är mer beroende av Fed-förväntningarna än Bank of Japans egna åtgärder.

Federal Reserve lämnar räntebesked på onsdagen, och väntas hålla fortsatt oförändrat. Fokus ligger på räntebanan, där medianen i december indikerade tre sänkningar i år. Fed-chefen Jerome Powells mer nyanserade signalering blir också viktigt.

Terminspriserna indikerar nu sänkningar på 71 punkter i slutet av året, mot 134 punkter i början av året, enligt Bloomberg News.

"Fed kanske har mindre förtroende om inflationen än tidigare, men de har fortsatt förtroende för disinflationstrenden" och kanske därför behåller medianprognosen på tre sänkningar i år, skrev Michael Gapen på Bank of America i en kommentar,

"Detta kanske är önsketänkande från vår sida, men det är flera inflationsrapporter fram till juni för att ändra kurs vid behov", tillade han.

Kinadata visade att industriproduktionen steg 7,0 procent i årstakt i januari-februari, mot väntade 5,0 procent, och även detaljhandelsförsäljningen kom in över prognos på 5,5 procent. Arbetslöshetsnivån steg samtidigt.

Kinas statistikbyrå kommenterade att ekonomin fortsätter att återhämta sig medan fastighetsmarknaden fortfarande är i en anpassningsprocess, och Kina har förmågan att nå årets tillväxtmål på "cirka 5 procent".

Det är samma mål som förra året, men bedömare tror att det kan bli svårare att uppnå i år på grund av ett tuffare basår, 2022 var ekonomin fortsatt påverkad av pandemin.

Louise Loo på Oxford Economics noterade att Kinas aktivitetsdata stabiliserades i början av året, men att det finns skäl att tro att det delvis kan vara engångseffekter.

"Konsumtionen fick stöd av utgifter relaterade till nyåret, men i avsaknad av beslutsamma konsumtionsinriktade stimulanser i år så tror vi det blir svårt att bibehålla en robust konsumtionstakt", sade hon enligt Reuters.

Schweizerfrancen har tappat lite mot euron, till 0:9630. Centralbanken, SNB, har möte på torsdag men en räntesänkning väntas först i juni, enligt Bloombergs enkät.

Den norska kronan har stärkts något under måndagen, till 11:53 mot euron. Fastlands-BNP steg 0,4 procent i januari från föregående månad, över väntade 0,1 procent, men decemberutfallet reviderades samtidigt ned.

Handelsbanken noterar att utfallet ändå är över Norges Banks prognos, och enkäten från det regionala nätverket pekar mot att nedåtriskerna mot ekonomin har minskat. Ekonomin går rätt bra trots det förhöjda ränteläget.

"Det ger Norges Bank möjligheten att vänta och se innan de sänker räntan. Om något är vi beredda på en hökaktig överraskning från Norges Bank på torsdag", skrev de.

I TDN Direkts enkät ser samtliga oförändrad ränta på 4,50 procent på torsdag, och flera bedömare tror att räntebanan kan komma att nedrevideras något.

             måndag kl 10.10 (fredag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    10:3638  (10:3627)  EUR/USD    1:0897  (1:0886)
EUR/SEK    11:2937  (11:2811)  USD/JPY    149:08  (149:05)
Ty obl 2      2,95     (2,95)  Ty obl 10    2,45    (2,45)
US obl 2      4,72     (4,73)  US obl 10    4,30    (4,31)
Sv obl 2      2,70     (2,70)  Sv obl 10    2,42    (2,43)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -