BOJ
LÄMNAR MINUSRÄNTAN, INFLATIONSMÅLET I SIKTE (Direkt)

2024-03-19 05:34

STOCKHOLM (Direkt) Den japanska centralbanken, Bank of Japan, beslutade vid sitt policymöte att lämna minusräntan och göra en rad andra ändringar då inflationsmålet nu är i sikte.

De kommer att guida styrräntan, overnighträntan, till att ligga mellan cirka 0 och 0,10 procent, och samtidigt höjs räntan på överskjutande reserver till 0,10 procent (-0,10).

Beslutet att lämna minusräntan var väntat.

Centralbanken meddelade samtidigt att kontrollen av avkastningskurvan (YCC) avskaffas. Målet har tidigare varit att den hålla den tioåriga statsobligationsräntan på 0 procent, med en övre gräns på 1,0 procent som ett mjukt tak.

"Direktionen såg vid dagens möte en god cirkel av löner och priser och anser att prisstabilitetsmålet på 2 procent är i sikte på ett uthålligt sätt mot slutet av prognosperioden", skriver de.

Det nuvarande ramverket med YCC, kvantitativa och kvalitativa lättnader (QQE) och negativa räntor har därmed spelat ut sin roll.

Med fortsatt mål om 2 procents inflation så kommer de att bedriva penningpolitiken på lämpligt sätt, och guida korträntan som främsta verktyg, i respons till utvecklingen i ekonomisk aktivitet och priserna liksom de finansiella förhållandena.

"Givet de nuvarande ekonomiska utsikterna för den ekonomiska aktiviteten och priserna så väntar sig centralbanken att ackommoderande finansiella förhållanden kommer att vara kvar tills vidare", skriver de.

BOJ kommer att fortsätta att köpa statsobligationer i ungefär samma takt som tidigare. Om det blir en snabb uppgång i långräntorna så kommer de att agera kvickt och till exempel öka köpen. De kommer samtidigt avsluta köpen av börshandlade fonder (ETF) och fastighetsfonder (J-REIT), och minska köpen av företagsobligationer.

BOJ kommer även att ge lån under ett särskilt program, Fund Provisioning Measure, för att stimulera bankutlåning.

Direktionen var oenig om besluten. En ledamot, Nakamura Toyoaki, ville inte avsluta minusräntan och avsluta YCC, medan en annan, Noguchi Asahi, såg det som olämpligt att avsluta minusräntan och YCC samtidigt.

Vad gäller ekonomin noterar BOJ att den återhämtat sig måttligt även om det finns vissa svaghetstecken på senare tid.

Vårens avslutade löneförhandlingar pekar mot att lönerna troligen kommer att öka stadigt i år, efter förra årets stadiga ökningar. Det finns även indikationer om att företagen mer brett höjer lönerna.

Inflationen väntas ligga över 2 procent under budgetåret 2024, men sedan avta när tillfälliga faktorer avtar. Den underliggande inflationen väntas öka gradvis mot att uppnå målet, då utbudsgapet blir positivt och då de medel- och långfristiga inflationsförväntningarna och löneökningarna tilltar.

Det råder mycket stor osäkerhet runt Japans ekonomiska aktivitet och priserna, inklusive utvecklingen utomlands.

"Under dessa omständigheter är det nödvändigt att rikta uppmärksamhet mot utvecklingen på de finansiella marknaderna och valutamarknaden för att se inverkan på Japans ekonomiska aktivitet och priserna", skriver de.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -