BÖRS
VIX-TERMINER INDIKERAR ÖKAD ORO VID AMERIKANSKA VALET (Direkt)

2024-03-28 09:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Terminskontrakt för börsens så kallade "skräckindikator", det så kallade vix-indexet, prisar in en förhöjd börsvolatilitet i samband med det amerikanska presidentvalet där Joe Biden i höst av allt att döma ånyo ställs mot Donald Trump.

Uppgången i vix-terminerna är tydlig för såväl europeiska som amerikanska börserna, och kan tas som en indikator på att investerare spår att valet kommer sprida oro till aktiemarknaderna.

För närvarande är volatiliteten på mycket låga nivåer i så väl USA som Europa, klart under 20-nivån som är det historiska snittet.

Att döma av den nuvarande prissättningen av vix-terminerna spås marknadsstress under en period både innan och efter valet.

I sig är ökad volatilitet vid amerikanska val inget ovanligt, men den här gången har satsningarna på ökad volatilitet märkts av mycket tidigare än normalt i derivatmarknaden, enligt en genomgång av Financial Times.

Vanligtvis tickar vix-terminerna upp med två-tre månader kvar till valet, inte som nu redan ett halvår innan.

Vid konstruktion av en kurva över vix för Europa bestående av Vstoxx-terminer syns en peak under oktober, upp emot det historiska snittet på 20, från rekordlåg nu aktuell nivå under 13. Därefter väntas en dämpning under november. Valet sker den 5 november.

Vstoxx avspeglar kontrakt som handlas med det europeiska storbolagsindexet Euro Stoxx 50 som underliggande.

Köp av vix-kontrakt är något som vanligtvis nyttjas som en portföljförsäkring, som en motvikt till nedgång i aktiemarknaden.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -