Simplicity Likviditet A
Simplicity Likviditet ökade 0,44 procent i mars - sjunkande inflation i Sverige (Finwire)

2024-04-03 12:44

Fonden Simplicity Likviditet steg 0,44 procent i mars. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 1,46 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarteamet bestående av Henrik Tingstorp, Fabian Dahl och Magnus Thyni.

Inledningsvis skriver förvaltarna att mars var en händelserik månad med geopolitiska orosmoln och högre inflation än väntat. Marknaden uppges dock inte tagit fasta på den geopolitiska utvecklingen utan istället fokuserat på ekonomisk statistik, inflation och styrräntor.

Inflationsstatistiken i USA kom in någon högre än väntat samtidigt som Fed lämnade sin styrränta oförändrad. Den amerikanska centralbankens prognos är att det kommer behövas tre sänkningar under året. Även ECB lämnade sin styrränta oförändrad men en första sänkning förväntas i juni.

"I Sverige sjönk kärninflationen till en nivå under såväl marknadens som Riksbankens förväntningar vilket kan ge stöd för lättare penningpolitik. I samband med sitt direktionsmöte indikerade de också att det är troligt att en sänkning kan ske i maj eller juni. Marknaden tog fasta på uttalandet från Riksbanken och diskonterar för närvarande 80 procent sannolikhet för 25 punkters sänkning vid mötet den 8 maj", skriver förvaltarna.

En ökad riskvilja på kreditmarknaden bidrog positivt till utvecklingen under mars. Aktiviteten i marknaden uppges ha varit hög och ett stort antal bolag ska ha utnyttjat det positiva sentimentet till att emittera obligationer.

Simplicity har under månaden deltagit i nyemissioner från Noba Bank, Orexo, Stillfront och NCC.

Fondens yield uppgick till 4,69 procent. Ränte- och kreditdurationen i fonden uppgick vid månadsskiftet till 0,19 respektive 1,27 år.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var obligationer från Nykredit, Danske Bank och SEB.

Gällande fondens geografiska exponering var Sverige och Danmark de största marknaderna med exponeringar om 71,0 respektive 10,2 procent.

Simplicity Likviditet, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,44
Fond i år, förändring i procent 1,46

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Simplicity Likviditet A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -