Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade 6,7 procent i mars - Dagligvaruindex (Finwire)

2024-04-16 06:53

Försäljningen i den svenska dagligvaruhandeln steg 6,7 procent under mars jämfört med samma månad 2023, visar Dagligvaruindex från branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

Kalendereffekten var 2,2 procent på grund av att påsken inföll i slutet av mars. Den kalenderkorrigerade försäljningsutvecklingen uppgår därmed till 4,2 procent.

“Försäljningen i mars gynnades av att påsken inföll under månaden, till skillnad från i fjol då den inföll i april. För fjärde månaden i rad har vi en positiv estimerad volymutveckling i dagligvaruhandeln. Vi kan också konstatera att vi nu har en lägre och mer stabil prisutvecklingstakt för livsmedel”, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

Försäljningen i fysiska butiker steg under månaden med 7,2 procent, samtidigt som e-handeln minskade med 3,0 procent. E-handelns andel av dagligvaruförsäljningen uppgick i mars till 4,2 procent.

“I mars var det den fysiska butiksförsäljningen som bidrog till dagligvaruhandelns positiva utveckling. I januari och februari drevs den totala tillväxten i stället av positiva utvecklingstal i såväl de fysiska butikerna som inom e-handeln. Trots en negativ månadsutveckling har e-handeln visat på tillväxt under det första kvartalet”, säger Karin Brynell.

Den totala försäljningen under första kvartalet 2024 ökade med 6,4 procent i dagligvaruhandeln, jämfört med året innan.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.seredaktion@finwire.org
© Copyright

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Axfood - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -