Evli Corporate Bond ökade 1,05 procent i mars - förväntade räntesänkningar framöver (Finwire)

2024-04-17 08:26

Fonden Evli Corporate Bond steg 1,05 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 1,19 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 1,04 procent och är därmed bättre än index som har ökat 0,85 procent. Det framgår av en månadsrapport Evli Corporate Bond Bfrån fondens förvaltare Mikael Lundström och Jani Kurppa.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att marknaden var fortsatt stark för de mer riskfyllda tillgångsklasserna, framför allt aktier. Samtidigt sänkte ECB sina inflationsprognoser både för i år och nästa år, vilket man menar indikerar en potentiell räntesänkning i juni.

Vidare tar förvaltarna upp att statsobligationsräntorna sjönk något under mars, och den tyska tioårsräntan stabiliserades runt 2,30 procent. Under månaden minskade spreadarna för investment grade-obligationer med 9 baspunkter, medan spreadarna för high yield-obligationer ökade med 10 punkter.

Bästa bidraget till relativavkastningen under månaden kom från obligationer med BBB alternativt BB-rating. Sämre gick det istället för obligationer med B-rating som kom med svagast relativavkastning.

Avslutningsvis tror man att räntetoppen är nådd. Med förväntade räntesänkningar under 2024, behåller förvaltarna en undervikt i high yield-obligationer och fortsätter föredra investment grade-obligationer i och med deras attraktiva position.

Fondens yield var 4,64 procent vid månadsskiftet och den modifierade durationen låg på 4,04 år.

De största emittenterna i portföljen vid månadsskiftet var BNP Paribas, ING Groep och DNB Bank med exponeringar om 2,77, 2,77 respektive 2,61 procent.

Evli Corporate Bond B, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 1,05
Index MM, förändring i procent 1,19
Fond i år, förändring i procent 1,04
Index i år, förändring i procent 0,85

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -