Franklin India A(acc)USD
Franklin India Fund ökade 5,85 procent i Q1 – starka bidrag från Zomato, Makemytrip och Tata Motors (Finwire)

2024-04-18 12:44

Fonden Franklin India Fund A (acc) USD steg 5,85 procent under det första kvartalet, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 6,07 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Sukumar Rajah.

Inledningsvis skriver förvaltaren att indiska aktier överträffade de flesta andra tillväxtmarknader under det första kvartalet 2024.

"Förbättrade makroekonomiska data ledde till en solid utveckling för indiska aktier. Vinsthemtagningar och ökad tillsyn av finansbolag utanför banksektorn fick dock vissa aktier att falla och dämpade de övergripande marknadsvinsterna", skriver förvaltaren.

De innehav som bidrog mest under kvartalet var Zomato, Makemytrip och Tata Motors, medan Devyani International, HDFC Bank och Dalmia Bharat var negativa bidragsgivare.

HDFC Bank tappade efter att bolaget presenterat en kvartalsrapport som på flera sätt var sämre än förväntat. Dessutom pressades aktien av ett generellt försäljningstryck från banker.

Förvaltaren anser att HDFC Banks nyligen genomförda fusion med Housing Development Finance Corporation och bankens förmåga till tillväxt, lönsamhet och riskhantering kan leda till en potentiellt stark aktiekursutveckling på medellång till lång sikt.

Devyanis nedgång kom till följd av en kvartalsrapport som visade på svagare efterfrågan som resulterade i en minskning av resultatet.

"Nedjusteringar av riktkurser av flera mäklarfirmor påverkade också aktiekursen. Även om den svaga efterfrågan kan kvarstå på kort sikt, anser vi att den fortsatta strategin för butikexpansioner bör hjälpa företaget att återhämta sig när branschen för snabbmatsrestauranger återigen tar fart."

Zomato däremot levererade en rapport för det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår som överträffade förväntningarna och fick aktien att stiga.

Slutligen skriver förvaltaren att den starka utvecklingen på den indiska aktiemarknaden har skapat en oro över de höga värderingarna. Enligt deras analys handlas indiska aktier till en premie, men de menar att det varit fallet de senaste 20 åren.

"Enligt vår analys uppvisar Indien till exempel en överlägsen framtida avkastning på eget kapital och EPS-tillväxt (vinst per aktie) jämfört med andra tillväxtekonomier och utvecklade marknader som helhet."

Franklin India Fund A (acc) USD, % Q1, 2024
Fond Q1, förändring i procent 5,85
Index Q1, förändring i procent 6,07

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Franklin India A(acc)USD - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -