AVANZA
10% MARKNADSANDEL BLIR ETT TUFFT MÅL ATT NÅ - VD (Direkt)

2024-04-19 09:50

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nätbanken Avanza har som mål att nå en marknadsandel på 10 procent av den svenska sparmarknaden 2025.

"Det blir ett tufft mål för oss att nå som jag ser det", säger Avanzas vd Gustaf Unger till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt fredagens delårsrapport var Avanzas marknadsandel vid utgången av det första kvartalet 7,1 procent jämfört med 6.4 procent motsvarande kvartal i fjol.

Om takten håller i sig väntas Avanzas marknadsandel landa kring 8,5 procent vid utgången av 2025.

"För att vi ska kunna nå vårt 10 procentiga mål behöver vi ha en väldigt gynnsam börs eftersom våra sparare har en större allokering mot aktier än marknaden som helhet. Det blir ett tufft mål att nå som jag ser", säger Gustaf Unger som tillträdde i sin vd-roll 25 mars.

Utesluter du redan nu att ni kommer nå målet?

"Nej, men många stjärnor måste stå rätt och vi måste göra ett bra jobb".

Finns det anledning att revidera målet redan nu?

"Jag har varit vd i snart fyra veckor och jag kommer att vilja sätta min prägel på riktningen framåt, som vilken strategi vi ska ha, hur vi ska säkerställa vår tillväxt samt hur vi ska leverera fler bra lösningar till kund. I samband med det behöver jag tänka till kring vad som är relevant ha för mål för att mäta den strategin", fortsätter vd:n.

Vad vill du sätta för prägel på Avanza?

"Jag känner att jag inte har gjort klart min läxa ännu, så det känns fel att sticka ut hakan redan efter fyra veckor. Jag diskuterar det gärna längre fram".

Hur ser du på konkurrenssituationen?

"Nästan alla aktörer fokuserar på det här området med sparande och investeringar därför att det finns starka underliggande trender som gör att hela den här marknaden kommer att fortsätta växa framöver. Vi möter hårt motstånd, men jag tycker Avanza har en gynnsam startposition om vi blickar framåt".

Vad bedömer du är er styrka jämfört med konkurrenterna?

"Det vi har fokuserat på hittills under 2024 är att stärka vårt erbjudande till våra mer aktiva kunder, lite mer kärnan som varit med från första början. Det vill säga handelsintensiva kunder med lite mer pengar som ställer lite högre krav. Vidare gör vi en satsning på tjänstepensionssidan som är den del inom sparande där vi har störst roll att spela och där vi kan utmana".

En del i allt detta är att Avanza ska genomföra en organisationsförändring för att stärka sin tekniksida. I nuläget har Avanza två separata organisationer inom området, en som fokuserar på drift och förvaltning, och en annan som ansvarar för utvecklingen av funktionaliteter.

"Dessa kommer jag att slå ihop, eftersom jag tycker att det är viktigt utifrån att det man utvecklar så ska man också förvaltningen i åtanke", säger Gustaf Unger.

Nyckelpersoner i detta blir en ny teknikchef och en ny produktchef.

"Rekryteringen är i gång, men är fortfarande i en tidig fas", säger han.

Innebär det här några personalneddragningar?

"Nej, det här har helt andra drivkrafter där jag vill ha en bättre samlad kraft i teknikutvecklingen framåt".

Ett av syftena ska vara att komma till rätta med de teknikstörningar som Avanza haft de senaste åren, enligt vd:n.

"Den här organisationsförändringen är ganska standard i branschen, så det är inga konstigheter", säger han.

Angående kostnadsökningen för 2024 uppskattas den, fortsatt till 9,5 procent. Detta trots att ökningen under första kvartalet enbart var 5 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

"Trots att det första kvartalets kostnadsutveckling ser bra ut så är det säsongseffekter. Det ser liksom för bra ut, så vår guidning ligger kvar för helåret", säger Gustaf Unger.

Gustaf Andersson +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Avanza Bank Holding - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -