SKAGEN Kon-Tiki
SKAGEN Kon-Tiki ökade 6,03 procent i mars - fonden överavkastade mot index under Q1 (Finwire)

2024-04-19 09:12

Fonden SKAGEN Kon-Tiki A steg 6,03 procent i mars, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 4,40 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 9,14 procent och är därmed bättre än index som har ökat 7,08 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Fredrik Bjelland, Cathrine Gether och Espen Klette.

De globala aktiemarknaderna fortsatte sin uppgång under det första kvartalet, drivet av en ökad riskaptit och stabila företagsvinster. Även om aktier på tillväxtmarknader generellt underpresterade mot utvecklade marknader lyckades fonden prestera väl.

Kinesisk makrodata var fortsatt dämpad men förvaltarna menar att det fanns tecken på viss stabilisering utanför fastighetssektorn då inköpschefsindex för tillverkningsindustrin återvände till expansivt territorium.

Den främsta bidragsgivaren i mars var återigen det kinesiska energibolaget Cnooc då bolaget rapporterade ett starkt helårsresultat med stabila utsikter. Fonden gynnades även av sin exponering mot leverantörer inom AI-sektorn, där bland annat kinesiska Foxconn och taiwanesiska Hon Hai Precision bidrog positivt.

De största bidragsgivarna under det första kvartalet för fonden var Cnooc, Hyundai Motor och Foxconn.

Negativa bidrag under kvartalet kom bland annat från Simpar, Cosan och UPL.

Gällande portföljaktiviteten under mars investerade förvaltarna i turkiska dryckesföretaget Coca Cola Icecek (CCI). Bolaget är verksamma i tolv länder från Turkiet till Bangladesh. Förvaltarna anser att bolaget är en förstklassig operatör i länder med strukturell tillväxt. Under månaden valde förvaltarna också att avyttra innehavet i den nigerianska banken Guaranty Trust.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Cnooc, Alibaba och Ping An Insurance med exponeringar om 6,3, 5,5 respektive 5,3 procent.

Största geografiska marknaderna i fonden var Kina, Sydkorea och Brasilien med exponeringar om 27,1, 24,0 respektive 18,7 procent.

De sektorer med störst exponering var sällanköpsvaror, energi och finans med exponeringar om 23,4, 16,1 respektive 14,0 procent.

SKAGEN Kon-Tiki A, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 6,03
Index MM, förändring i procent 4,40
Fond i år, förändring i procent 9,14
Index i år, förändring i procent 7,08

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

SKAGEN Kon-Tiki - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -