SKAGEN m2 A
SKAGEN m2 A ökade 5,96 procent i mars - ser goda investeringsmöjligheter inom sektorn framöver (Finwire)

2024-04-19 09:31

Fonden SKAGEN m2 A steg 5,96 procent i mars, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 4,75 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 2,56 procent och är därmed sämre än index som har ökat 3,23 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Michael Gobitschek och Anne Line Kristensen.

Fastighetssektorn utvecklades svagt under första kvartalet och lyckades inte hänga med den breda marknadsuppgången. Detta berodde främst på fortsatt räntevolatilitet i kombination med osäkerhet kring bankernas exponering mot kommersiella fastigheter, framförallt i USA.

Inflationen höll sig kvar på högre nivåer än väntat vilket ledde till att de förväntade räntesänkningarna flyttades fram i tiden vilket påverkade sektorn negativt i de flesta regioner. I slutet på kvartalet signalerade den amerikanska centralbanken för tre räntesänkningar under 2024.

"Vi anser att det är bättre att fokusera på den långsiktiga ränteutvecklingen och utnyttja de möjligheter som värderingsfall skapar, snarare än på kortsiktiga spekulationer", skriver förvaltarna.

Förvaltarna menar att fonden är väl positionerad för när centralbankerna inleder sina räntesänkningar och menar att Riksbanken ser ut att ta täten.

Vidare lyfter man att bolagsrapporterna som kommit in under kvartalet sett stabila ut och generellt varit i linje med förväntningarna.

De främsta bidragsgivarna till avkastningen under det första kvartalet var Tokyu Fudosan och Mitsui Fudosan. Japan valde att lämna minusräntan, vilket var positivt för fastighetssektorn. Även politiska stimulanser gynnade den japanska aktiemarknaden under kvartalet.

I den negativa vågskålen fanns ESR som levererade en rapport som var betydligt sämre än väntat.

Gällande portföljaktiviteten valde man att ta en position i brittiska Helios Towers. Företaget verkar på marknader med hög tillväxt i Afrika och Mellanöstern där en snabbt växande ung befolkning, en underpenetrerad mobiltelefonmarknad och ekonomisk tillväxt uppges driva efterfrågan.

Förvaltarna tog även en mindre position i franska fastighetsutvecklaren Nexity.

"Efter att ha underpresterat den bredare aktiemarknaden i ytterligare ett år anser vi att utsikterna för globala fastigheter 2024 - med en potentiellt mer gynnsam räntemiljö - bör medföra många bra möjligheter för långsiktiga stock pickers som SKAGEN m2."

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Catena, Digital Bridge och Prologis med exponeringar om 7,2, 5,5 respektive 4,9 procent.

SKAGEN m2 A, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 5,96
Index MM, förändring i procent 4,75
Fond i år, förändring i procent 2,56
Index i år, förändring i procent 3,23

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

SKAGEN m2 A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -