BOE
POLICYUTSIKTERNA OFÖRÄNDRADE SEDAN MARS - PILL (Direkt)

2024-04-23 13:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Utsikterna för Storbritanniens penningpolitik de kommande kvartalen har inte förändrats substantiellt sedan början på mars.

Det sade Huw Pill, Bank of Englands chefekonom, i ett tal på tisdagen.

"Avsaknaden av nyheter och tid som passerat har fört en räntesänkning något närmare. Men samma avsaknad av nyheter ger mig ingen anledning att frångå det scenario som jag etablerade i Cardiff (då trodde han att räntesänkningar fortsatt var en bit bort)", sade chefekonomen, som noterade att påverkan på energipriserna av händelseutvecklingen i Mellanöstern och leveranskedjor hittills är liten.

Pill sade att "ribban för att ändra min bedömning av inflationsbeständigheten under de kommande månaderna är relativt hög".

Han sade att han tror att den ihållande komponenten i inflationen håller på att pressas ut ur systemet genom den restriktiva penningpolitiken, men ser inte något skäl att tro att det händer snabbare eller djupare än han räknade med för sex månader sedan.

Chefekonomen konstaterade att det varit få nyheter den senaste tidens när det gäller uthålligheten i inflationen, men att det nu syns tecken på skifte nedåt när det gäller denna komponent i inflationsdynamiken.

"Det finns större risker förknippade med att lätta alltför tidigt om inflationen skulle hålla i sig snarare än att lätta för sent om inflationen avtar", sade Pill, som tillade att denna bedömning ytterligare stöder hans relativt försiktiga inställning till att sänka styrräntan.

Enligt chefekonomen är det fortfarande en "rimlig väg att gå" innan han är övertygad om att kraften i den underliggande inflationen har stabiliserats på nivåer som är överensstämmande med att nå målet på 2 procent på ett uthålligt sätt.

Hur och när han skulle rösta för en sänkning av styrräntan beror på ett avgörande sätt på hur ett sådant policybeslut överförs till inflationen, speciellt utefter avkastningskurvan på penningmarknaden.

Huw Pill sade vidare att en sänkning av styrräntan från de nuvarande nivåerna inte helt skulle ta bort den restriktiva policyhållningen och att BOE behöver ta hänsyn till den reala räntan när de sätter styrräntan.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -