KRISTERSSON
UKRAINA, KONKURRENSKRAFT FRÅGOR VID STATSBESÖK (Direkt)

2024-04-23 15:56

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Hjälp till Ukraina och ökad konkurrenskraft i EU är två frågor som diskuterats vid den finländske presidentens statsbesök i Sverige.

Det sade statsminister Ulf Kristersson vid en pressträff på tisdagen tillsammans med Finlands president Alexander Stubb, som är på ett två dagar långt statsbesök i Sverige.

Kristersson sade att de två diskuterat hur de två länderna ska ta ansvar för att hjälpa Ukraina som en självständig nation, vilket är nödvändigt även för vår säkerhet.

Han konstaterade att USA:s nya militära stöd till Ukraina var mycket välkommet.

Finland har med sin långa gräns mot Ryssland en speciell situation, "och Finland rustade aldrig ned", noterade statsministern.

Ulf Kristersson sade också att Finland och Sverige har en viktig uppgift att tillsammans stärka konkurrenskraften i EU och tillsammans driver de två länderna frågan om skogen.

Alexander Stubb konstaterade att med Nato-medlemskapet inleddes en ny, närmare relation mellan Finland och Sverige.

Vi lever i en ny geopolitisk värld och det är därför vi under statsbesöket satsar på två saker - samarbetet inom Nato och samtidigt hur kan vi integrera våra försvarsmakter.

"Vi är en slags 'front line state' inom Nato", sade Stubb, som kallade det ett stort ansvar.

Det är inte mera bara frågan om trupper och vapen, utan näringslivets roll i säkerheten är också viktig och därför är det viktigt att Sveriges och Finlands näringsliv träffas, enligt presidenten.

Han noterade att vi har en kamp med säkra nätverk i dag, och detta ger en möjlighet för Ericsson och Nokia att expandera.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -