NORDEA-PROGNOS
DEMOGRAFISK UTMANING PÅVERKAR BYGGSEKTORN (Direkt)

2024-04-24 11:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sverige står inför demografiska utmaningar, med en mindre befolkningstillväxt kommer både arbetsmarknaden och byggsektorn att påverkas.

Det sade Susanne Spector, chef i makroekonomisk analys på Nordea, vid en pressträff på onsdagen.

Förra året växte befolkningen med 0,3 procent, den lägsta uppmätta befolkningsökningen på 20 år. Födelsetalet uppmättes till endast 1,45, det lägsta sedan mätningarna påbörjades år 1749.

Den långsamma befolkningsökningen är kännbar i de svenska kommunerna där två av tre kommuner och cirka hälften av länen har uppgett att den låga befolkningstillväxten oroar inför framtiden.

Trots detta är den mest barnafödande gruppen, kvinnor i åldern 30-34 år, rekordstor.

Den lägre befolkningsökningen uppges dels bero på lägre nettoinvandring, vilken stod för två tredjedelar av befolkningsökningen 2023, dels på de låga antalet födslar, vilken stod för en tredjedel av tillväxten.

Mindre barnkullar och lägre nettoinvandring kommer att innebära att färre personer tar sig ut på arbetsmarknaden. Men den låga befolkningsökningen påverkar inte bara arbetsmarknaden, den kommer även att påverka byggsektorn, sade Spector.

De lägre födelsetalen innebär att det framöver kommer att finnas för få hushåll i förhållande till antalet bostäder som byggs. Något som på sikt kommer att resultera i färre bostäder.

Annika Winsth, chefekonom på Nordea, spår även att det redan nu har byggts för många bostäder, något som kommer att bli tydligare med tiden.

Utmaningen är inte unik för Sverige. Flera länder står inför samma utmaningar, en förklaring till detta är de höga levnadskostnaderna som gör att allt fler skjuter upp eller väljer att inte alls skaffa barn.

Trots de kortsiktiga implikationer anser Winsth att Sverige är bättre rustat inför de kommande utmaningarna som demografin innebär.

Bland annat uppger hon olika faktorer så som att färre kvinnor i Sverige tvingas välja mellan barnuppfostran och jobb samt att Sverige till skillnad från andra länder inte sambeskattar hushållen vilket skapar andra förutsättningar för kvinnor.

De långsiktiga utmaningarna är inte lika tydliga. Enligt Spector kommer arbetsmarknaden så småningom att hitta en ny balans som är mer förenlig med en mindre befolkning. Däremot finns det risk för att företagen väljer att lämna Sverige om de saknar den arbetskraft de behöver, enligt Winsth.

Elvira Haradinaj +46 8 5191 7931

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -