AAK
OM VI KAN KOMMER VI VÄSSA MARGINALEN YTTERLIGARE - VD (Direkt)

2024-04-25 11:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) AAK, som producerar växtbaserade oljor och fetter, klättrade med nära 5 procent på en i övrigt negativ Stockholmsbörs på torsdagen. AAK lyfte rörelseresultatet med 32 procent och slog förhandstipsen från Infront (1.254 miljoner kronor mot väntade 1.070). Att bolaget nu nått sin aspiration om att fördubbla sitt ebit-per-kilo före 2030 är dock inte skäl nog för AAK att justera upp sina målsättningar.

Det säger AAK:s vd Johan Westman i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Under det första kvartalet uppgick AAK:s rörelseresultat per kilo till 2:26 kronor, över förväntade 1:96, och innebär nu att AAK har nått sin "2030-aspiriation" om att dubbla måttet till 2030.

"Har vi nått det målet? Ja det har vi. Men vi talar också om att växa starkare än tillväxten i våra marknader – där finns det mer att ge. Det är väldigt positivt att vi nu ser organisk volymtillväxt men det finns mer att ge. Och det är kombinationen av de två som levererar en rörelseresultattillväxt", säger Johan Westman.

AAK har samtidigt ett övergripande finansiellt mål om att öka rörelseresultat med 10 procent per år.

"Just nu ändrar vi inte målen eller aspirationen bara för att vi har lyckats väldigt väl på ett av målen. Fokuset ligger fortsatt på ett ökat rörelseresultat", säger AAK-chefen och fortsätter:

"Vi kommer inte att sakta ned farten. Har vi möjlighet att vässa marginalen ytterligare så kommer vi att göra det. Sedan kan det hända att vi vid någon tidsenhet framåt säger att vi lyfter marginalmålet så visst kommer vi att göra en översyn. Men just nu är det viktigare att konstatera att vi levererar på vår strategi."

I sitt vd-ord nämner Johan Westman bland annat de på senare tiden kraftigt stigande kakaopriserna och att möjlighet kan ges för AAK som erbjuder vegetabiliska alternativ till kakaosmör. Han tonar dock ned den omedelbara ekonomiska betydelsen av ett sådant fenomen.

"En sådan här situation kan skapa ett ökat intresse och efterfrågan för våra produkter. Vi finns redan där men för dem som tidigare valt att bara använda kakaosmör kanske också tittar på andra alternativ som är mer kostnadseffektiva – så det skapar en efterfrågan."

Och det är något ni har märkt av tydligt?

"Ja vi märker att det finns en tydlig efterfrågan", säger han men poängterar vikten av att inte extrapolera betydelsen.

"Många av de kontrakt som våra kunder har i sina portföljer är långa. Det är inte en daglig länk mellan pris och konsumtion", säger han. Han poängterar vidare att bolagets alternativ till kakaosmör är effektiva även på lägre nivåer av kakaopriser.

Johan Westman vill inte kommentera Cloettas försäljningsstopp av choklad, som uppstod efter att produkterna innehållit förorenad palmolja, då bolaget "aldrig kommenterar specifika kunder".

"Däremot har vi lagt ut information om ett kvalitetsärende som vi hanterat tidigare i år där vi också informerat berörda kunder och myndigheter", säger han.

Under onsdagen rapporterade Nyhetsbyrån Direkt att AAK uppgett att man tidigare i år identifierat en leverans av råvara som inte mötte bolagets kvalitetsstandard.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


AAK - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -