ECB
BORDE AGERA I TID MED SMÅ RÄNTESÄNKNINGAR - PANETTA (Direkt)

2024-04-25 20:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB-rådsledamoten Fabio Panetta sade på torsdagen att centralbanken måste väga risken att penningpolitiken blir för åtstramande. Han förordar vidare att ECB agerar i tid med små räntesänkningar.

Det framgår av ett förskrivet anförande.

Det är av största vikt att ECB agerar i tid för att minimera riskerna att ekonomin hamnar i en förlängd stagnation eller att inflationsförväntningarna hamnar under 2-procentsmålet, sade Fabio Panetta.

Att agera i tid skulle tillåta ECB att vara "lättrörlig och röra sig med små och progressiva steg". Små räntesänkningar skulle motverka en svag efterfrågan och skulle kunna pausas utan kostnad om inflationen skulle överraska på uppsidan, sade han vidare.

"De skulle också minimera sannolikheten att ECB hamnar på efterkälken och hastigt behöver sänka räntan i stora steg i framtiden", uppgav ECB-rådsledamoten och tillade att det finns flera anledningar till varför stora räntesänkningar inte är att föredra, däribland att det kan skapa trovärdighetsproblem, särskilt efter en historisk åtstramningscykel.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -