FED
OFÖR RÄNTA DEN 1/5, SIGNAL OM LÄNGRE RÄNTEPAUS? - PROGNOS (Direkt)

2024-04-25 10:47

STOCKHOLM (Direkt) Federal Reserve kommer med all sannolikhet att lämna styrränteintervallet oförändrat, på 5,25-5,50 procent, efter FOMC-mötet den 30 april-1 maj, i så fall för sjätte mötet i rad. Frågan handlar kanske mer om vad Fed vill/vågar signalera i fråga om utsikterna för potentiella räntesänkningar senare i år.

I pressmeddelandet efter marsmötet upprepade FOMC att den inte räknar med att det kommer att bli lämpligt att sänka räntan innan den fått större förtroende för att inflationen uthålligt rör sig mot 2 procent.

Fedledamöternas nya räntebana indikerade enligt konsensusprognosen fortsatt att styrräntan kunde sänkas med totalt 75 punkter i år, vilket var oförändrat jämfört med i december. De nya prognoserna indikerade dock färre räntesänkningar 2025 och 2026 än i december.

Fed-chefen Jerome Powell sade vid den efterföljande presskonferensen att höga inflationsutfall för januari och februari kunde ha lett till att vissa ledamöter hade justerat upp sina inflationsprognoser för i år. Konsensusprognosen för kärn-PCE-inflationen höjdes till 2,6 procent från 2,4 procent i december.

Powell betonade dock att Fed då fortfarande bedömde att inflationen gjorde framsteg på vägen tillbaka mot målet, men ledamöterna behövde större förtroende för att inflationen sjunker uthålligt innan de är redo att sänka räntan.

Fedchefen antydde att säsongsfaktorer kunde ha bidragit till de oväntat höga inflationsutfallen för januari och februari. Han noterade att inflationsutfallen tenderar att vara lite högre under första halvan av året, och kommande månaders data skulle eventuellt ge besked om utfallen under årets två första månader var mer än bara "gupp på vägen".

På en direkt fråga ville Powell inte utesluta möjligheten för en räntesänkning i maj, vilket noterades som en liten skillnad jämfört med vid föregående möte då han ganska tydligt klargjorde att en räntesänkning i mars troligen inte skulle bli aktuellt.

Fedchefens klargörande om att den senaste inflationsstatistiken definitivt inte hade förbättrat någons förtroende för att inflationen uthålligt är på väg mot målet antydde ändå att en sänkning i maj knappast var något huvudscenario vid FOMC-mötet i mars.

KPI-utfallet för mars sköt därefter eventuella kvarvarande förhoppningar om en majsänkning helt i sank, och tillsammans med en fortsatt stark jobbrapport för mars bidrog det också till att dämpa förväntningarna om räntesänkningar även vid senare FOMC-möten.

Den 10 april visade nya data att kärn-KPI steg med 0,4 procent för tredje månaden i rad i mars (väntat +0,3), vilket innebar att den negativa trenden från årets två första månader fortsatte.

Capital Economics konstaterade efter statistiken att den "i stort sett dödade hoppet om en räntesänkning i juni".

ING Economics påpekade att ökningen för kärn-KPI i mars stannade på 0,359 med tre decimaler, vilket inte var något "enormt avstånd från 0,3 procent".

"Men det är ändå alldeles för högt för Fed. Vi behöver i idealfallet ligga på 0,17 procent per månad för att komma ner till 2 procent, så vi ligger ännu på dubbla takten mot vad vi behöver", skrev ING i ett kundbrev.

Jerome Powell sade den 17 april att det med stor sannolikhet kommer att krävas mer tid innan Fedledningen har fått förtroende för att inflation uthålligt rör sig mot målet, och att det därför är lämpligt att det nuvarande restriktiva ränteläget får verka under en längre tid.

"Den senaste statistiken har helt klart inte gett oss större säkerhet om att inflationen är på väg mot 2-procentsmålet", sade han.

"Just nu, med tanke på styrkan på arbetsmarknaden och framstegen med inflationen hittills, är det lämpligt att ge restriktiv politik ytterligare tid att arbeta och låta data och de utvecklande utsikterna vägleda oss", fortsatte Fedchefen.

PCE-inflationsdata för mars publiceras först den 26 april. Fedchefen antydde den 17 april att Feds prognos är att årstakten för kärn-PCE-inflationen inte väntas ändras mycket jämfört med de 2,8 procent som noterades i februari. Han påpekade dock att prisökningarna under de senaste tre respektive sex månaderna har varit högre än så uppräknat i årstakt, vilket illustrerar att utvecklingen nu går åt fel håll.

Wells Fargo delar marknadens "överväldigande förväntningar" om att Fed kommer att lämna styrränteintervallet oförändrat nu.

"Ihärdig inflation och uthållig ekonomisk aktivitet under de första månaderna i år har gett FOMC få skäl att lätta på policyn på kort sikt. En kör av Fedledamöter, som talande nog inkluderar ett antal 'duvor', har indikerat att det inte är någon brådska att sänka räntan nu", skriver Wells Fargo i ett kundbrev.

Ekonomerna konstaterar att det inte kommer några nya prognoser från ledamöterna vid detta möte, men de räknar ändå med att pressmeddelandet ska kunna ge viss vägledning om hur FOMC ser på ränteutsikterna för de kommande mötena.

Wells Fargo ser nu för egen del en första räntesänkning, 25 punkter, från Fed i september följt av ytterligare en i december.

"Vi tror inte att FOMC kommer att ha det förtroende den behöver vid de nästkommande två mötena (i juni och juli) om en återgång för inflationen till kommitténs 2-procentsmål", skriver ekonomerna.

En väntad dämpning i jobbtillväxten de kommande månaderna, i kombination med att tremånadersförändringen i kärn-PCE-deflatorn uppräknat i årstakt sjunker tillbaka, kan dock bana väg för räntesänkningar i höst.

"Men om inflationen förblir förhöjd och/eller ekonomin förblir uthållig kommande månader, då kan tidpunkten för en start för Fedlättnaderna flyttas fram ännu längre, kanske in på 2025", skriver Wells Fargo.

Capital Economics konstaterar att den senaste raden av höga inflations- och starka aktivitetsdata har skakat Fedledamöternas förtroende för att inflationen är på väg att uthålligt sjunka tillbaka till målet. Men de räknar med att räntesänkningar ändå kommer, om än senare än vad som väntats tidigare.

"Om vi har rätt, och disinflationstrenden snart återhämtar sig, då borde Fed vara i en position att sänka räntan i höst", skriver Capital Economics i ett kundbrev.

De räknar inte med några större förändringar i Feds uttalande i samband med räntebeskedet; den ekonomiska aktiviteten lär fortsatt beskrivas som "solid", jobbtillväxten som "stark" och inflationen som "förhöjd".

Fed kan dock komma att notera att pristrycket har ökat på senare tid, men nyckeluttalandet om att det inte kommer att bli lämpligt att sänka räntan innan Fed har "större förtroende" för att inflationen rör sig uthålligt mot målet lämnas sannolikt oförändrat.

Capital Economics räknar vidare med att Fed nu kommer att ge klarare besked om en kommande "QT-tapering", en dämpning i takten på minskningen av balansräkningen, men det faktiska beslutet kan dröja till nästkommande möte i juni.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -