NEW YORK
BNP-DATA OCH META PLATFORMS PRESSAR, S&P 500 -1,4% (Direkt)

2024-04-25 15:56

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i USA sjönk tydligt i torsdagens handelsinledning efter att landets BNP växt mindre än väntat parallellt med ytterligare oro för en kommande inflationsöverraskning. Meta Platforms delårsrapport satte även press på indexen i allmänhet och tekniksektorn i synnerhet.

En knapp halvtimme efter öppning sågs breda S&P 500 1,4 procent lägre till 5.001. Än värre gick det för det teknik- och tillväxttunga Nasdaq Composite-indexet, som föll 1,9 procent till 15.419. Dow Jones industriindex försvagades 1,5 procent till 37.884.

Inför öppning släpptes statistik som visade att USA:s BNP steg 1,6 procent i beräknad årstakt under det första kvartalet, enligt preliminära beräkningar. Det understeg konsensus på 2,5 procent. I statistiken fanns även inflationsdata som kom in högre än väntat, vilket således kan ge en indikation om en överraskning på uppsidan för marssiffran som publiceras på fredag, enligt Capital Economics.

Meta Platforms rasade 14 procent. Det sociala nätverket Facebooks ägarbolag slog analytikernas förväntningar när det gällde omsättning och resultat per aktie i rapporten som publicerades efter onsdagens stängning, men försäljningsprognosen för det innevarande kvartalet var lägre än förhandstipsen. Även prognosen för kostnader på helårsbasis kom in något högre, samtidigt som bolaget skrev att kapitalinvesteringarna förväntas öka nästa år också.

Tekniksektorkollegorna som Alphabet, Amazon och Microsoft drogs med ned och såg nedgångar på drygt 3–4,5 procent. Apple, Nvidia och Tesla steg emellertid 0,3–1,8 procent.

Vidare bland de rapporterade bolagen handlades vitvarutillverkaren Whirlpool ned 9 procent efter en rapport där resultatet tyngdes av en icke-kassaflödespåverkande post hänförlig till försäljningen av delar av den europeiska verksamheten. I den största marknaden Nordamerika föll försäljningen 8,1 procent med en nästan halverad rörelsemarginal.

Ford backade strax över procenten. Fordonskoncernen redovisade dock ett justerat resultat per aktie och en försäljning som var något starkare än förväntningarna. Prognosen för det fria kassaflödet höjdes även, samtidigt som en prognossänkning för kapitalinvesteringar kunde skönjas.

Caterpillar, som bland annat tillverkar anläggningsmaskiner och motorer, föll 8,4 procent. Här var försäljningen något lägre än väntat under kvartalet, medan vinsten var större än förutspått. Bolaget skrev även att nedgången i försäljningsvolym var ett resultat av en lägre försäljning till slutkunder, snarare än förändrade lagernivåer.

Graf: S&P 500 torsdagen den 25 april

Källa: Infront

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Tesla - I dag

{point.key}

Ford Motor - I dag

{point.key}

Meta Platforms A - I dag

{point.key}

Whirlpool - I dag

{point.key}

Amazon.com - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Alphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Caterpillar - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -