SWEDBANK
FINANSIERINGSKOSTNAD BIDROG TILL LÄGRE RÄNTENETTO- VD (Direkt)

2024-04-25 08:14

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Swedbanks minskade räntenetto i det första kvartalet beror dels på ett antal engångseffekter, dels på den grundläggande affären, i ungefär lika delar.

Det sade bankens vd Jens Henriksson vid en telefonkonferens på torsdagen.

"I affären är det så att vår finansieringskostnad blivit dyrare och det beror både på att vi varit proaktiva på kapitalmarknaden, för att ha hängslen och livrem i en ganska osäker omvärld, men också för att vi sett att centralbankernas kvantitativa åtstramning gör att det finns mindre pengar i systemet och då måste vi finansiera oss mer via kapitalmarknaderna", sade Jens Henriksson.

Swedbank-vd:n hänvisade också till att kunderna har fortsatt att flytta sina pengar från transaktionskonton till konton som ger högre ränta.

Har överflyttningarna till konton med högre ränta ökat under det första kvartalet?

"Det är en förflyttning som skett under väldigt lång tid. Det finns olika delar, både hur det fungerar i Sverige och i Baltikum, det är privatpersoner och företag. Allmänt ser vi en förflyttning där man rör sig mot konton med högre räntor. Det kan vara företag som sätter in i penningmarknadskonton, eller att man har mindre på sina transaktionskonton, eller människor lägger på sparkonton där man binder i tre eller sex månader. Det är en ganska komplicerad bit, men vi rekommenderar våra kunder att sätta sina pengar på konton med höga räntor eftersom det är bra för kunden", sade Jens Henriksson.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -