BETSSON
GOD KOSTNADSKONTROLL, UNIK FÖRVÄRVSSITUATION - VD (Direkt)

2024-04-26 09:37

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Speloperatören Betssons rapport slog förväntningarna med råge och aktien rusade i den inledande fredagshandeln. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt lyfter Betssons vd Pontus Lindwall bolagets kostnadskontroll och uppger att bolaget är i en "unik situation" vad gäller förvärv.

"Vi har en bra kostnadskontroll och när vi fortsätter att växa så följer vinsterna med", summerar vd Pontus Lindwall och fortsätter:

"Rörelsekostnaderna är ungefär samma som jämförelsekvartalet. Men när vi ökar omsättningen med 12 procent så trillar en hel del ned på den nedersta raden".

De ökade intäkterna kom trots att sportboksmarginalen i kvartalet uppgick till 6,6 procent, vilket innebar att den höga aktiviteten och ökade spelomsättningen inom sportspel inte fullt ut reflekterades i kvartalets intäkter, enligt bolaget.

"Sportboksmarginalen var faktiskt betydligt lägre än vårt historiska genomsnitt, men aktiviteten var bra. Det betyder att det finns utrymme framåt för återhämtning", konstaterar Pontus Lindwall.

Han tonar samtidigt ned betydelsen av sportboksmarginalen i det enskilda kvartalet.

"Man får inte ta det för negativt om sportboksmarginalen är lägre ett kvartal. Det är så det ska vara, kunderna måste vinna ibland - men då vet man att det kommer tillbaka något annat kvartal marginalmässigt", säger han.

Just så ser det också ut att bli. Enligt Betssons handelsuppdatering i rapporten har april inletts 15,2 procent starkare än föregående kvartal. Under perioden har sportboksmarginalen samtidigt varit högre än den genomsnittliga marginalen de senaste åtta kvartalen.

Under årets tre första månader växte intäkterna i Västeuropa med nära 60 procent, där förvärvet av Betfirst i Belgien, som gjordes i juni 2023, bidrog. Även Italien gick starkt för bolaget.

"Italien är en marknad som vi satsar väldigt mycket på och som det går väldigt bra för", uppger Pontus Lindwall.

I slutet av kvartalet lanserade Betsson varumärket Betsson i landet, något som tros kunna bidra ytterligare framåt.

"Vi har fortsatt stora förväntningar på tillväxt där", säger han.

Har ni kunnat se hur Betsson-varumärket tagits emot hittills?

"Det har vi, det är för tidigt för att göra avtryck i siffrorna, men det är en lovande inledning", säger Pontus Lindwall.

Efter förvärvet av Betfirst i juni i fjol, för 120 miljoner euro, har bolaget även gjort ett mindre förvärv i Nederländerna.

Ser ni att det finns möjligheter att göra spännande förvärv här givet er finansiella situation?

"Absolut. Vi har en unik situation med våra starka finanser och vi har en historik av att göra förvärv. Vi är fortsatt positionerade för att göra förvärv", säger Betsson-vd:n.

Samtidigt finns det pressade aktörer på marknaden. Enligt medieuppgifter sedan en tid tillbaka överväger det brittiska bettingbolaget Entain att sälja tillgångar ur sin portfölj bestående av utländska tillgångar, där bland annat svenska Enlabs funnits sedan det köptes upp i mars 2021.

"Entain som du nämner har en del 'assets'. Det finns andra där ute också. Vi fortsätter att jobba med M&A:s som är en fast del av vår tillväxtstrategi", säger Pontus Lindwall om eventuella förvärvskandidater.

Det tredje kvartalet går mot en rivstart med både ett fotbolls-EM och den sydamerikanska motsvarigheten i Copa America under juni och juli.

Gynnas ni av att EM och Copa America ligger parallellt eller stjäl dem uppmärksamhet av varandra?

"Det stjäl inte så mycket. De ligger inte helt parallellt i tid över dygnet som tur är. Vi tycker att det är helt okej. Vi får vara på tå under hela den turneringsperioden när hela världen går in i 'fotbollsmode' samtidigt", säger Pontus Lindwall.

Efter 15 minuters handel på fredagen var Betsson-akten upp nära 14 procent.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


Betsson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -