SAAB
SAAB-MATERIEL I EFTERLÄNGTAT USA-PAKET TILL UKRAINA - VD (Direkt)

2024-04-26 12:56

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det finns materiel som Saab har levererat till USA i det paket som nu doneras till Ukraina efter förra helgens genombrott i representanthuset, säger vd Micael Johansson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Materielen som nu skickas iväg för nyttjande i Ukrainakriget kan behöva ersättas för att amerikanerna ska anse att lagren på hemmaplan är tillräckliga, menar Saab-vd:n.

"Det var ett väldigt, väldigt viktigt beslut, inte minst för att få Ukraina att vinna kriget", säger Micael Johansson.

Ukrainas andel av det stödpaket om 95 miljarder dollar uppgår till drygt 60 miljarder dollar. Paketet klubbades igenom i amerikanska kongressens representanthus lördagen den 20 april, efter att det suttit fast i ett politiskt dödläge i flera månader.

Under veckan har paketet också godkänts i expressfart av såväl senaten som president Joe Biden.

Västerländska och ukrainska tjänstemän kommenterade tidigare i veckan för Financial Times att en del av den materiella hjälpen, inklusive vapen och ammunition, redan var förpackad i depåer i Polen och på andra håll i Europa och redo att transporteras.

Just Polen tecknade i mars ett rekordstort kontrakt på granatgeväret Carl-Gustaf, en affär värd 12,9 miljarder kronor. Carl-Gustaf har omvittnats som en viktig faktor i Ukrainas inledande svar på Rysslands fullskaliga invasion, då pansar vällde in över gränsen. Granatgeväret är utvecklat främst för att möjliggöra för infanteri att effektivt bekämpa pansarfordon.

Det amerikanska paketet har beskrivits som livsviktigt för den ukrainska krigsinsatsen, som inte minst lider brist på ammunition och luftvärn. Leveransen av det amerikanska biståndet kommer dock sannolikt inte att dramatiskt förändra Kievs situation vid frontlinjen, enligt ukrainska tjänstemän, soldater och militäranalytiker som tidigare i veckan utgjorde källan Financial Times artikel.

Överbefälhavare Oleksandr Syrsky varnade tidigare i april för att situationen "avsevärt förvärrats" efter att ryska styrkor intensifierat offensiva aktioner längs flera punkter på den 1.000 kilometer långa frontlinjen sedan de intog industristaden Avdiivka i februari.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


SAAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -