COPPERSTONE
FÅR MILJÖTILLSTÅND TILL GRUVVERKSAMHET VISCARIA (NY) (Direkt)

2024-05-06 13:14

(Tillägg: från stycke fyra)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt har beslutat att bifalla gruvprospekteringsbolaget Copperstones ansökan om tillstånd till gruvverksamhet vid den sedan tidigare nedlagda Viscariagruvan.

Det framgår av ett pressmeddelande från Umeå tingsrätt.

"Tillståndet omfattar brytning av maximalt 3,6 miljoner ton malm per år och förenas med villkor om bland annat utsläpp till vatten och luft, artskydd, Natura 2000 och skyddsåtgärder för rennäringen", skriver Umeå tingsrätt.

Domstolen anser att verksamheten kan tillåtas i enlighet med det justerade yrkande som Copperstone Viscaria AB presenterade kort innan huvudförhandlingen.

"Justeringen innebar att ett planerat dagbrott i stället bryts under jord, vilket bedöms vara en fördel ur miljöhänseende", skriver tingsrätten vidare.

Tillståndet är förenat med villkor om bland annat begränsningsvärden för utsläpp till vatten och luft, bullernivåer, tillåtna tider för sprängningar, dammsäkerhet och system för varning till allmänheten i händelse av olycka. Tillståndet är också förenat med villkor om stängning av verksamheten vid samlad flytt av renar och kompensationsåtgärder, skriver Umeå tingsrätt.

Delar av tillståndet får tas i anspråk även om domen överklagas.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Copperstone Resources - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -