FOXCONN
AKTIEN PÅ REKORD, HÖGSTA MÅNADSFÖRSÄLJNINGEN PÅ ETT ÅR (Direkt)

2024-05-06 10:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den taiwanesiska kontraktstillverkaren Foxconn, Apples primära monteringspartner för Iphone, handlades upp på rekordnivå under morgonen efter att den starkaste månadsförsäljningen på över ett år rapporterats.

Hittills i år har Foxconn, som formellt heter Hon Hai Precision Industry, stärkt börsvärdet md 60 procent, samtidigt som huvudkunden Apples aktie är ned med 1 procent. Apple börsresa under året hittills har varit avsevärt svagare än sektorkollegor som Google, Meta Platforms, Amazon och Microsoft.

Foxconns försäljning ökade med 19 procent i april, jämfört med samma månad ett år tidigare, till motsvarande 15,8 miljarder dollar. Aktien handlades upp med omkring 7 procent i Hongkong.

Intäkter från montering av Iphone, som primärt genomförs i Foxconns jättelika fabriker i Kina, utgör ungefär hälften av bolagets omsättning. Därför nagelfars Foxconns rapporter noggrant av analytiker rörande hur framfarten för Iphone går. Första kvartalets omsättning sjönk med 10 procent, till stor del med anledning av att Iphones försäljning sackat efter.

Apple släppte å sin sida delårsrapport i förra veckan och utfallet var bättre än väntat. Aktien fick fart uppåt, också med stöd av det största återköpsbeskedet (110 miljarder dollar) i USA:s historia.

Utöver Iphone är Foxconn också en monteringspartner till flera bolag inom teknikindustrin. En produktkategori som gått starkt på sistone är datacenterservrar och annan utrustning som behövs för utveckling och drift av artificiell intelligens.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Apple - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -