KARNELL
ATTRAKTIV EXPONERING MOT FÖRVÄRVSDRIVEN TILLVÄXT - SEB (Direkt)

2024-05-06 10:52

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Med en diversifierad portfölj som grund erbjuder Karnell attraktiv exponering mot förvärvsdriven tillväxt, som stöds av en stark balansräkning och hög kassagenerering.

Det skriver SEB om serieförvärvaren Karnell som tas upp till bevakning med rekommendationen köp och riktkursen 45 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt skrivit tidigare på måndagen.

Genom sin förvärvsstrategi, som av SEB beskrivs som "sund", lyckades Karnell under perioden 2020-2023 nå en genomsnittlig årlig försäljningstillväxt på 54 procent, varav 13 procent organiskt. Marginalförbättrande förvärv bidrog till att stärka den justerade ebita-marginalen från 5,5 till 12,9 procent under samma period, konstaterar SEB.

För 2023-2026 räknar SEB med en genomsnittlig årlig ökning av Karnells justerade ebita-resultat med 11 procent.

Riktkursen 45 kronor baserar SEB på antaganden om en ev/ebita-multipel på 14,3x för 2025, vilket skulle innebära en premie på 10 procent jämfört med bolagets huvudsakliga konkurrenter men samtidigt vara i linje med dessa konkurrenters genomsnittligt framåtblickande ev/ebita på tolv månader för de senaste åtta åren.

"Vi anser att en liten premie stöds av Karnells starkare balansräkning och högre avkastning på sysselsatt kapital", skriver banken.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Karnell Group B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -