SBB
FÖRBÄTTRING BALANSRÄKNING KOMMANDE ÅR – VD (Direkt)

2024-05-06 10:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsbolaget SBB:s underliggande verksamheten går starkt. Det är budskapet från vd Leiv Synnes i samband med bolagets första kvartal.

"Om man jobbar på ett bra sätt på med den underliggande verksamheten så får man marknaden med sig till slut. Och det har vi kanske inte haft de senaste 2-3 åren när såväl räntor gått upp som fastighetsvärden gått ned", säger Leiv Synnes i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

SBB:s hyresintäkter för bolagets kvarvarande verksamhet sjönk knappt i kvartalet till 1.109 miljoner kronor (1.153) medan driftsöverskottet landade på 736 miljoner kronor (742).

"Även om man inte ser det i siffrorna så är tendenserna så att fler och fler fastighetsbolag kan finansiera sig på riktigt bra nivåer och att det finns en ökad köplust för fastigheter i Sverige – och det kommer smitta av sig på våra siffror kommande kvartal", säger SBB-chefen.

Trots att verksamheten taktar på så har investerarnas fokus i stort varit på SBB:s balansräkning. Även på den fronten kan förbättringar komma att synas.

"Kanske även balansräkningen börjar se lite bättre ut på ett års sikt än vad den gör just nu", säger SBB-vd:n.

Leiv Synnes spenderade en inte obetydlig del av sitt vd-ord med att lyfta SBB:s arbete med att genomföra en ägarspridning av Sveafastigheter. Under kvartalet har bolaget tillfört en självständig styrelse och en ny vd. Någon tydlig tidsram finns dock inte i dagsläget.

"Vi har påbörjat en diskussion med aktörer i marknaden. Det är dels aktörer som är intresserade av att köpa aktier i en börsnoterad miljö, dels institutioner som kan tänka sig äga Sveafastigheter i en privat miljö. Det är processer som pågår samtidigt", säger Leiv Synnes

Och kommer vi att få ett besked under det andra kvartalet?

"Man kan säga som så att vi jobbar på det under det andra kvartalet, men om vi kommer till avslut eller inte får jag återkomma om. Vi har tidigare sagt att vi har 2024 som målbild och det är ingen stress. Vi har tid att agera strategiskt och det kommer vi att göra."

Dagarna innan rapporten meddelade SBB att fel hittats i bolagets bokslutskommuniké när årsredovisningen för 2023 förberetts.

Rättelsen medförde en positiv resultateffekt om 1.150 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2023 medan räntetäckningsgraden för kvarvarande och avvecklad verksamhet justerades samtidigt från 2,3 till 2,1. I måndagens rapport uppgick räntetäckningsgraden till 2,1 för den kvarvarande verksamhet.

Har ni hört något från banker och andra långivare i samband med rättelsen?

"Det var en förbättring och vi fick mer eget kapital så på det stora hela har vi inte hört något från våra finansiärer", säger Leiv Synnes och fortsätter:

"Jag tror att våra finansiärer uppskattar det vi gör. Om man backar bandet så har vi tagit in över 10 miljarder i eget kapital om man tittar tillbaka till 2021, och vi är ett av bolagen som tagit in mest i eget kapital. Sedan har vi även sålt ganska mycket fastigheter. SBB har agerat ganska kraftfullt i den här situationen. Sedan tycker vi själva att vi måste fortsätta på samma sätt för att stärka bolaget ytterligare."

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -