RÄNTOR/VALUTOR: KRONAN TOG RIKSBANKENS SÄNKNINGSSTART MED RO (Direkt)

2024-05-08 12:16

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kronan tappade och svenska räntor sjönk lite på onsdagen, när Riksbanken vågade gå före ECB och påbörja räntesänkningar, om än lite trevande.

Styrräntan sänktes med 25 punkter till 3,75 procent, vilket var väntat hos åtta av nio bedömare i Infronts enkät. En del utländska bedömare hade dock spått oförändrad ränta.

Kronan hade vid den tidiga svenska stängningen tappat 2 öre till 10:90 mot dollarn och 4 öre till 11:72 mot euron från före räntebeskedet, efter att ha handlats på 11:75 som svagast.

Den tvååriga statsobligationen sjönk 1 punkt till 2,70 procent medan tioåringen var 1 punkt ned till 2,34 procent.

Riksbanken skrev att informationen sedan marsmötet stärker bilden av en inflation nära målet även på lite längre sikt. Inflationsförväntningarna är väl förankrade och löneökningarna måttliga. Samtidigt är konjunkturen svag, och de kan därför lätta på penningpolitiken.

"Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret" i linje med prognosen i mars, skrev Riksbanken.

De framhöll att inflationsutsikterna är osäkra när inflationen faller från höga nivåer. Risker på uppsidan kommer främst från den starka amerikanska ekonomin, den geopolitiska oron och kronans växelkurs.

"Anpassningen av penningpolitiken framöver bör därför präglas av försiktighet, med gradvisa sänkningar av styrräntan", skrev Riksbanken.

Riksbankschef Erik Thedéen konstaterade vid pressträffen att det var första gången på åtta år som de sänkte räntan, när de nu ser en delseger över inflationen. Kronans utveckling är fortsatt bekymmersam, men andra faktorer vägde tyngre för att sänka och kroneffekten av att gå före ECB var "rätt begränsad".

Han framhöll också att det i en brytningstid som nu när de vänder och börjar sänka så råder extra stor osäkerhet om hur ekonomin reagerar, bland annat via efterfrågan. Det talar för att gå varsamt fram.

En del bedömare såg beskedet som en "hökaktig sänkning".

"Sammantaget förväntades en räntesänkning i dag men signalerna var mer hökaktiga än vi hade förväntat oss. Kronan är en risk vad gäller utsikterna, och det råder ingen tvekan om att vår prognos om en ytterligare räntesänkning i juni står på spel", skrev Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar.

De ser fortsatt en ränta på 2,50 procent vid årsskiftet. Swedbank ser 3,00 procent, medan Handelsbanken tror Riksbanken nöjer sig med tre sänkningar till 3,25 procent. Det är i linje med marknadens prissättning efter beskedet, och alltså även Riksbankens egen bana.

"Räntesänkningen motiverades av utsikterna för inflation och ekonomi, men bakom stängda dörrar kunde det också ha varit en önskan bland ledamöterna att slå till först och därigenom visa tecken på oberoende", skrev Handelsbanken.

Riksbanken var enig i beslutet och gick därmed före ECB som väntas börja sänka i juni, och även Federal Reserve som väntas börja i höst. Även Schweiz centralbank, SNB, har tidigare gått före ECB.

Den befarade kroneffekten blev därmed relativt begränsad, i alla fall initialt.

"En mer uthållig förstärkning av kronan beror mer på externa faktorer (främst USA-data) än Riksbankens policy, men dagens sänkning sätter kronan i en mer utsatt position. Vår syn är fortsatt gynnsam för kronan bortom kort sikt då vi ser tre Fed-sänkningar i år, men EUR/SEK kan testa oktoberhögsta på 11:84 snart", skrev ING i en kommentar.

Europaräntorna steg med tyska räntor 2-3 punkter upp.

Industriproduktionen i Tyskland sjönk 0,4 procent i mars jämfört med föregående månad, efter en nedgång med 1,7 procent i februari. Väntat var -0,6 procent i mars.

Produktionen i Spanien sjönk 0,7 procent, och tidigare har den franska produktionen sjunkit 0,3 procent i mars.

Euron var stabil mot dollarn, som stärktes ytterligare något till 155:35 mot yenen. USA-räntorna steg, med den tvååriga statsobligationen 3 punkter upp till 4,84 procent vid den tidiga svenska stängningen. Fokus riktas närmas mot april-KPI i nästa vecka.


Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -