RB: VÄNTAT BESKED, MEN FLERA TROR RÄNTAN SÄNKS MER - ANALYTIKER (Direkt)

2024-05-08 10:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riksbankens besked på onsdagen att styrräntan sänks för första gången sedan 2016 var väntat men flera bedömare tror att det blir fler sänkningar i år än vad Riksbanken själva räknar med.

Det framgår av analytikerkommentarer efter att Riksbanken på onsdagen meddelat att styrräntan sänks med 25 punkter till 3,75 procent, vilket åtta av nio bedömare i Infronts enkät räknat med.

Riksbanken höll fast vid sin tidigare guidning om att styrräntan kan komma att sänkas två gånger till i år om inflationsutsikterna håller i sig. Samtidigt påpekar de att det finns osäkerheter på både upp- och nedsidan, om USA-ekonomin, det geopolitiska läget samt kronkursen.

Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, vars prognos var en räntesänkning nu, noterar i ett kundbrev att inte bara den senaste tidens inflationsdata, som var mycket lägre än prognostiserat i mars, pekade i riktning mot en räntesänkning, utan att även preliminär BNP för första kvartalet kom in sämre än vad Riksbanken hade räknat med. Dessutom har Riksbanken betonat att penningpolitiken är anpassad till svenska förhållanden.

Även om Riksbanken inte signalerade när nästa sänkning kan komma tror Swedbank fortsatt på tre sänkningar senare i år, det vill säga en mer än Riksbankens egen prognos från räntebanan i mars.

Wallström noterar vidare att den svaga kronan inte pekades ut som en särskilt oroande faktor utan snarare "packades ihop med andra faktorer som utgör en risk för inflationsutsikterna".

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson tycker att det var en "hökaktig sänkning".

"Sammantaget förväntades en räntesänkning i dag men signalerna var mer hökaktiga än vi hade förväntat oss. Kronan är en risk vad gäller utsikterna, och det råder ingen tvekan om att vår prognos om en ytterligare räntesänkning i juni står på spel", skriver han.

Nordea ser dock en inflation långt under Riksbankens prognos och att arbetslösheten kommer att öka, vilket sätter press på Riksbanken att lätta ytterligare.

Isaksson tillägger att de därför för närvarande håller fast vid sin syn på en räntesänkning i juni och en styrränta på 2,50 procent i december i år, "även om räntesänkningar i följd har blivit mindre sannolika efter dagens besked från Riksbanken".

Även Capital Economics hade spått en sänkning i maj och tycker att argumenten för penningpolitiska lättnader är starkare för Riksbanken än för ECB eftersom Sveriges ekonomi var kvar i recession under första kvartalet, arbetslösheten har stigit och inflationen har kommit in betydligt lägre än väntat hittills i år.

Riksbankens uttalande om osäkerhet i båda riktningarna ser de som duvaktigt och de tror att räntesänkningarna kommer att bli snabbare än både Riksbanken och marknaden nu räknar med.

Deras prognos är att Riksbanken tar en paus i juni, följt av tre ytterligare sänkningar vid årsskiftet, snarare än de två som Riksbanken tänker sig.

"Men om inflationssiffrorna för april och maj kommer in under förväntningarna och kronan inte försvagas ytterligare, skulle ytterligare en sänkning i juni vara trolig", skriver Capital Economics.

Handelsbankens Tommy von Brömsen skriver i sin kommentar att sänkningen var i linje med deras prognos och att de håller fast vid sin syn om ytterligare två sänkningar i år, i september och i december.

"Med beslutet är Riksbanken den första centralbanken att sänka styrräntan bland sina närmaste kollegor; Fed, ECB, Bank of England och Norges Bank. Räntesänkningen motiverades av utsikterna för inflation och ekonomi, men bakom stängda dörrar kunde det också ha varit en önskan bland ledamöterna att slå till först och därigenom visa tecken på oberoende", skriver Handelsbanken.

Danske Banks chefekonom Michael Grahn, som var den bank i Infronts enkät som trodde att Riksbanken skulle vänta med att sänka till i juni, skriver på "X" att kronan inte oväntat tar stryk efter Riksbanksbeskedet om att sänka redan nu och inte avvakta Fed och ECB.

"Nedtoningen av risken med kronan har sitt pris", skriver Grahn.


Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -