BÖRSEN
VISS BAKSMÄLLA INFÖR ÖPPNING EFTER ONSDAGENS RALLY (Direkt)

2024-06-13 08:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Med viss baksmälla från onsdagens rallybetonade handel, som tog fart efter att en rapport redogörande för en lägre amerikansk inflation i maj än väntat, indikerade börsterminer och optionshandel en öppning på något lägre nivåer under torsdagsmorgonen.

Med en halvtimme kvar till öppning noterades terminen för tyska DAX liksom Parisbörsens CAC40 var ned med 0,2 procent. Enligt förhandel hos IG indikerades en nedgång med 0,2 procent också för Stockholmsbörsen.

De amerikanska räntorna tog åter fart uppåt under centralbanken Federal Reserves räntebesked senare under onsdagen, efter en omedelbar och kraftig nedgång efter inflationsrapporten som kom under eftermiddagen. Räntebeskedet var som väntat oförändrat inom intervallet 5,25-5,50 procent. Signaleringen är fortsatt en styrräntesänkning med 25 punkter under 2024, enligt Fedkommitténs ränteprognoser. Det kan jämföras med mötet i mars, då räntebanan indikerade 75 punkter.

Fedchefen Jerome Powell påpekade i talet som följde beskedet att den positiva KPI-datan för maj behöver följas av fler bevis på att inflationen är på väg mot målet på 2 procent.

I det svenska nyhetsflödet noterades delårsrapport från detaljhandelskedjan Rusta. Tillväxt, marginal och resultat var alla lägre än jämförbart kvartal i fjol. Rusta påpekar i rapporten att den omskrivna it-attacken som drabbade leverantören Tietoevry fortsatt påverkar negativt. Ett skiljedomsförfarande ska inledas för att nå en kompensation från Tietoevry, skriver vd Göran Westerberg. Rustas it-system har sedan incidenten dragits med stora driftstörningar.

Varmt väder har dock bidragit till en bra start på det nu påbörjade kvartalet för Rusta, konkluderar detaljhandlaren.

I analysflödet har DNB Markets höjt rekommendationen på verkstadsbolaget Sandvik till köp från behåll. Riktkursen höjdes samtidigt till 270 kronor från 245 kronor. Aktien stängde på 225:30 kronor. DNB har också höjt riktkursen för verkstadsbolaget Epiroc till 245 kronor från 230 kronor, med upprepad köprekommendation. Epiroc-aktien stängde på 219 kronor på onsdagen.

Byggkomponentbolaget Lindabs riktkurs höjs till 280 kronor från 244 kronor med upprepad köprekommendation. Sista avslut gjordes på 240:80 kronor på onsdagen.

Slutligen har DNB sänkt riktkursen för gamingbolaget Paradox till 230 kronor från 260 kronor. Här stängde aktien på 138:80 kronor på onsdagen.

ABG Sundal Collier har i sin tur höjt riktkursen för hårvårds- och skönhetsbolaget Lyko till 170 kronor från 160 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien stängde på 124:40 kronor på onsdagen.


Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Rusta - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

Lyko Group A - I dag

{point.key}

Epiroc B - I dag

{point.key}

Epiroc B - I dag

{point.key}

Paradox Interactive - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -