Alpcot Equities ökade 2,08 procent i maj - hög aktivitet i portföljen (Finwire)

2024-06-18 13:02

Fonden Alpcot Equities D SEK steg 2,08 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 18,59 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Jonas Olavi.

Marknadskommentaren inleds med att förvaltaren skriver om börserna, vilka som väntat svängde tillbaka i maj och noterade flera all-time-highs.

Det upptrissade sentimentet under första kvartalet försvann i och med april. Osäkerheten ökade, börserna blev känsligare och inflationsnedgången pausades, vilket påverkade ränteförväntningarna. Riksbanken sänkte räntan under maj, men fokus skiftades till Fed:s framtida beslut baserat på inkommande data, enligt förvaltaren.

"Vad vi trots allt fått besked om är att framåtblickande data pekar på att det värsta av konjunkturnedgång ligger bakom oss. Allt fler börjar bli optimistiska om framtiden, inte minst indikerat av förväntningar på nya orders", skriver Olavi.

En ökad affärsaktivitet menar man leder till högre priser och ökad efterfrågan på råvaror, vilket gynnar råvaruaktier. Trots höga räntor och inflation förväntas högre tillväxt framöver på grund av tidigare underinvesteringar i råvaruproduktion.

Marknadskommentaren avslutas med att förvaltaren tar upp rapportperioden, som i USA överraskade positivt med starka resultat, medan Sverige och Japan missade förväntningarna. I Europa sjönk vinsterna men överträffade prognoserna. Sammantaget menar man att det finns allt fler tecken på en gryende optimism.

Gällande portföljaktiviteten valde man under månaden att köpa Lam Research, Autoliv och Lundin Mining. Samtidigt ökades innehaven i EQT, Ferrari, Schneider Electric, ASML, ASM, Micron, Broadcom, Investor, AIG, Amazon och Autoliv.

Tvärtom sålde man innehaven i OX2, Calliditas, Porsche och Cencora.

Bland de bolag som gick starkt under månaden nämner förvaltaren Nvidia, Camurus, UBS, Infineon och Mercadolibre. I den negativa vågskålen återfanns Maximum Entertainment, Salesforce, ServiceNow, Mercedes, samt Intervacc.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Nvidia, ABB och Microsoft med portföljvikter om 5,06, 4,21 respektive 3,77 procent. De tre största sektorerna var samtidigt informationsteknik, industrivaror och -tjänster, samt finans.

Gällande den geografiska exponeringen stod USA för 41,91 procent av allokeringen och Europa, exklusive Sverige, för 34,75 procent.

Alpcot Equities D SEK, % maj, 2024
Fond MM, förändring i procent 2,08
Fond i år, förändring i procent 18,59

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -