BOEING
FLERA KVALITETSPROBLEM ENLIGT VISSELBLÅSARE - BN (Direkt)

2024-06-18 14:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En Boeinganställd kvalitetsinspektör hävdar att den amerikanska flygplanstillverkaren felbehandlat och tappat bort hundratals defekta flygplansdelar, av vilka några eventuellt kan ha installerats på nya plan av problemmodellen 737 Max.

Det rapporterar Bloomberg News på tisdagen.

Påståendet är det senaste i raden av visselblåsar-avslöjanden som skvallrar om olika missförhållanden hos flygplanstillverkaren.

Boeing-inspektören Sam Mohawks redogörelse lämnades in till en organisation inom USA:s arbetsdepartement och offentliggjordes av en underkommitté i den amerikanska senaten på tisdagen.

Flygplanstillverkaren har uppgett att påståendena granskas efter att dokumentet mottagits sent på måndagen.

Enligt Bloomberg News hävdar Sam Mohawk att dussintals defekta 737-komponenter förvarades på ett felaktigt sätt utomhus och att Boeing beordrade anställda att flytta majoriteten av dem till en annan plats inför att FAA i juni 2023 meddelat bolaget att de avsåg genomföra en inspektion på plats.

Sam Mohawk hävdar att delarna så småningom flyttades tillbaka utomhus eller tappades bort.

Sedan förra året har Boeing tappat bort upp till 400 felaktiga 737 Max-delar och raderat register för många av dem från ett internt katalogiseringssystem, enligt visselblåsaren.

Anklagelserna är ett i raden av liknande påståenden från olika visselblåsare som tillsammans målar en bild om hur Boeing har skurit ner på sina produktions- och kvalitetsprocesser.

Sam Mohawks påståenden bär likheter med anklagelser som tidigare tagits upp av den i dag avlidna Boeing-visselblåsaren John Barnett om tillverkningen av ett av företagets andra flygplan, 787 Dreamliner.

Polis har sedan en tid tillbaka slagit fast att John Barnetts död, som inträffade mitt under en pågående rättstvist med flygplanstillverkaren, var resultatet av självmord.

Den senaste visselblåsningen släpptes av senatens utredningskommitté samma dag som man planerar att höra Boeings vd Dave Calhoun gällande kvalitet- och kontrollbrister inom Boeing.

Dave Calhoun planerar att erkänna att Boeings kultur är "långt ifrån perfekt", enligt hans skriftliga vittnesmål rapporterar CNBC på tisdagen.

Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har parallellt gått ut med en kommuniké där man uppmuntrar Boeinganställda att träda fram.

Sedan den 5 januari i år har FAA mottagit över elva gånger så många visselblåsarrapporter under årets första fem månader i år som jämfört med hela 2023, avslöjade man i förra veckan, enligt Bloomberg.

Tisdagens färska anklagelser adderar ytterligare press på Boeing som redan är under utredning av flera federala myndigheter - inklusive justitiedepartementet.

Åklagare överväger också om Boeing ska åtalas efter att de funnit att flygplanstillverkaren brutit mot ett avtal som gjorde det möjligt för företaget att undvika anklagelser efter de två dödliga 737 Max-krascherna under 2018 och 2019, noterar Bloomberg.

Vd Dave Calhouns framträdande inför senaten är planerat till klockan 20 svensk tid ikväll.


Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Boeing - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -