Space Fund A SEK
Space Fund ökade 4,8 procent i maj - Ast Spacemobile rusade (Finwire)

2024-06-18 17:32

Fonden Space Fund steg 4,8 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden minskat 1,6 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Magnus Nicklasson.

Inledningsvis skriver förvaltaren att FED meddelat att man behöver tydligare signaler kring att inflationen sjunker innan man börjar sänka räntan.

"Marknaden prisar just nu in två sänkningar från FED i år. Som jag konstaterat tidigare kommer inkommande data gällande tillväxt, inflation och jobb vara avgörande för när vi kommer att få se räntesänkningar. Vi har redan börjat i Sverige men hela världsmarknaden väntar på att FED ska sänka, vilket kommer bli tongivande för den globala räntemarknaden", skriver förvaltaren.

I den positiva vågskålen fanns Ast Spacemobile som steg hela 266,1 procent under månaden. Under maj presenterade man ett samarbete med amerikanska telekom-bolagen AT&T samt Verizon.

"Ambitionen med dessa samarbeten är att säkra uppkoppling för kundernas mobiltelefoner överallt, även i mer avlägsna områden. På så vis kan telekom-bolagen slippa att bygga dyra mobiltorn på avlägsna platser och istället använda sig av Ast Spacemobiles tjänster."

I den negativa vågskålen fanns istället återigen 3d-printingbolaget Velo3d. Bolaget presenterade en svag rapport under månaden och bolaget har även genomgått stora kostnadsbesparingsåtgärder. Förvaltaren menar att detta börjar ge effekt och bolaget har som mål att vara lönsamma i slutet av året.

"Dock börjar kassan verkligen sina och man kommer behöva ta in nya pengar som man tidigare gått ut med ett erbjudande om. Detta skapar en osäkerhet som påverkar aktiekursen."

Space Fund, % maj, 2024
Fond MM, förändring i procent 4,8
Fond i år, förändring i procent -1,6

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Space Fund A SEK - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -