PROGNOS
HÖGRE KPIF-INFLATION I JULI, UNDER RB-PROGNOS (OMS) (Direkt)
(sändes första gången den 9 augusti)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) KPIF-inflationen väntas stiga i juli men fortsatt ligga under Riksbankens prognos och inflationsmålet. Den underliggande inflationen väntas fortsätta sjunka.
Det visar Infronts enkät bland ekonomer.
I juni uppgick KPIF-inflationen till 1,3 procent, ned från 2,3 procent från månaden före. Den underliggande inflationen, KPIF-inflationen exklusive energi (KPIFXE), sjönk samtidigt till 2,3 procent från 3,0 procent i maj. Det var 0,2 procentenheter under Riksbankens prognos för båda måtten.
KPIF-inflationen väntas nu ha stigit till 1,6 procent i juli, men KPIFXE-inflationen ha sjunkit till 2,0 procent.
Riksbankens prognos, i juni, pekade mot en KPIF-inflation på 1,8 procent och en KPIFXE-inflation på 2,2 procent.
Nordea ser en KPIF-inflation på 1,6 procent och KPIFXE-inflation på 2,0 procent, i linje med konsensus.
De noterar att en ny beräkningsmetod för trängselskatterna och lägre tandvårdstaxor drar ned KPIF med nära 0,3 procentenheter under månaden. Bortsett säsongsmässiga faktorer och de mest volatila komponenterna så indikerar deras prognos att det underliggande momentumet i tjänsteinflationen steg något i juli.
Skälet till att KPIF-inflationen stiger är energipriserna. Elpriserna sjönk mindre i juli i år än förra året, vilket drar upp årstakten från -15 procent i juni till -3 procent i juli.
"Riskerna för vår prognos ligger på nedsidan. Det finns indikationer om att livsmedelspriserna höjts mindre än väntat. En del tjänstepriser kan också ha minskat mer än antagits efter den kraftiga uppgången i våras", skriver de.
Riksbanken sänkte sin inflationsprognos i junirapporten men de ligger ändå för högt.
"Tillsammans med utvecklingen utomlands på senare tid, så stärker detta vår syn om att de sänker 25 punkter vid varje av de återstående fyra mötena i år", skriver de.
Swedbank ser också en KPIF-inflation på 1,6 procent i juli, och KPIFXE-inflation på 2,0 procent. Det blir därmed andra månaden i rad med en inflation under målet.
Efter en mycket volatil utveckling i framför allt tjänstepriserna under de senaste två månaderna tror de att juli präglades av ett något mer säsongnormalt prismönster, även om det finns såväl upp- som nedsidesrisker.
Nedåtrekylen i juni innebär att priserna på utrikesflyg och hotellbesök i stort sett är tillbaka på trend, men dessa är samtidigt efterfrågekänsliga och kan, liksom hyrbilspriserna, få stöd av semesterresandet.
Riskbilden balanseras dock av låg omsättning i sällanköpshandeln som under sommaren rear ut sina alltjämt stora varulager och via konjunkturbarometern som signalerar återhållsamma prisförväntningar.
De höjer samtidigt ett varningens finger för priserna på taxiresor samt tv-, film- och musiktjänster som var påfallande svaga i juni och tillsammans kapade 0,13 procentenheter från månadstakten; åtminstone de senare tror de vänder upp igen i juli.
Inflationssiffrorna för juli är de sista som publiceras inför Riksbankens augustimöte. I samband med detta möte publiceras ingen penningpolitisk rapport, vilket innebär att juliutfallet inte får någon avgörande betydelse för Riksbankens inflationsprognos.
"Däremot kan ett fortsatt lågt utfall ge direktionen råg i ryggen att bortse från den överraskande höga inflationen i maj och luta sig mot mer gynnsamma siffror i juni och juli", skriver Swedbank.
Juliutfallet blir tillräckligt för att cementera en räntesänkning i augusti men sannolikt otillräckligt för den ska bli större än 25 punkter, skriver de.
SCB publicerar juli-KPIF onsdagen den 14 augusti, klockan 8.00.
Prognos juli (%) Infront Riksbanken jun Diff RB
==============================================================
KPIF m/m 0,1 0,0
KPIF y/y 1,6 1,8 1,3 -0,2
KPIFXE, y/y 2,0 2,2 2,3 -0,2
==============================================================
Diff RB är hur mycket utfallet förra månaden avvek från Riksbankens då aktuella prognos.
Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån Direkt