RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR VÄNDE UPP, EURON STÄRKTES SVAGT (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna inledde fredagen svagt ner men vände uppåt under dagens lopp samtidigt som euron stärktes en aning till 1:114 mot dollarn.
Kronan försvagades 5 öre till 11:40 mot euron och 2 öre till 10:23 mot dollarn.
Fredagen innebar en del dåliga nyheter för den brittiska ekonomin, bland annat visade indexet från GfK att de brittiska hushållens förtroende föll kraftigt i september på grund av oro inför Labourregeringens budget nästa månad.
Premiärminister Keir Starmer har varnat för att den kommer att bli "smärtsam" eftersom läget i de offentliga finanserna är värre än de föreställde sig innan de tog över makten. Bland annat har de upptäckt ett "svart hål" på 22 miljarder pund.
Vidare uppgick lånebehovet i augusti till 13,7 miljarder pund, det tredje största för en augustimånad sedan 1993, och över 1 miljard pund mer än City-ekonomerna räknat med.
Positivt var dock att den brittiska detaljhandelsförsäljningen var starkare än väntat i augusti, både inklusive och exklusive bensin.
Marknaden verkar ha tagit fasta på de positiva detaljhandelssiffrorna eftersom pundet fick en skjuts uppåt mot både euron och dollarn.
I Tyskland ökade producentpriserna med 0,2 procent i augusti jämfört med juli, förväntat var oförändrade priser, medan eurozonens konfidensindikator för hushållen steg till -12,9 i september, från -13,5 i augusti. Väntat var -13,0.
ECB:s vicechef Luis de Guindos sade att ECB kommer att ha mer information i december för att kunna fatta beslut om en eventuell ny räntesänkning, men håller även dörren öppen för oktober.
Här hemma visade SEB:s återkommande enkät bland stora investerare på den svenska räntemarknaden att samtliga nu räknar med att Riksbanken kommer att sänka styrräntan den 25 september, och en minoritet bland dem (8 procent) tror att räntan kommer att sänkas med 50 punkter.
Majoriteten av investerarna (92 procent) tror dock att Riksbanken nöjer sig med att sänka räntan med 25 punkter, till 3,25 procent.
I en ny konjunkturprognos från HUI Research spås den svenska detaljhandelns försäljning öka med 1,5 procent 2024 och med 3,5 procent 2025. För i år har prognosen sänkts.
HUI Research noterar att 2024 hittills har bjudit på en långsam återhämtning. Optimismen har sakta börjat spridas och prognoserna för såväl Sveriges ekonomi som detaljhandeln pekar mot en svag ljusning.
USA-räntorna pekade också uppåt på fredagen, med tvåårsräntan 2 punkter högre till 3,64 procent jämfört med svensk stängning på torsdagen.
Fed-chefen i Philadelphia, Patrick Harker, ska tala klockan 20.00.
På centralbankstemat lämnade Kinas centralbank, PBOC, de ett- och femåriga referensräntorna oförändrade. Det var visserligen i linje med konsensusprognosen, men det fanns förhoppningar om sänkning.
Bank of Japan lämnade som väntat sin styrränta oförändrad. Yenen hade vid svensk stängning försvagats till 144:20 mot dollarn, från 143:10.
BOJ räknar med att ekonomin kommer att fortsätta att växa något över den potentiella takten. Den underliggande KPI-inflationen väntas stiga gradvis, men under andra halvan av den treåriga prognosperioden väntas prisökningstakten generellt vara i linje med prisstabilitetsmålet.
BOJ-chefen Kazuo Ueda sade vid en pressträff att Japans inhemska ekonomi återhämtar sig i en måttlig takt, men svagheter har noterats inom vissa sektorer. Osäkerheten runt ekonomin och priserna förblir samtidigt hög, men om utsikterna för ekonomin och priserna realiseras kommer BOJ att fortsätta justera graden av penningpolitisk lättnad.
Japans kärn-KPI (KPI exklusive färska livsmedel) steg 2,8 procent i augusti jämfört med samma månad året före, upp från +2,7 procent föregående månad. Utfallet var det som analytiker väntat sig.
ING Economics skrev i ett kundbrev att BOJ pausar men signalerar att normaliseringen kommer att fortsätta. De ser en chans till höjning i december.
Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt