Ferroamp
ANALYS Ferroamp: Produktmix pressade Q1 (Analysguiden)

2023-06-01 09:50

Ferroamp uppvisade rekordtillväxt i Q1 men resultatet tyngdes av ofördelaktig produktmix. Nya finansiella mål har aviserats och en fullt garanterad företrädesemission pågår.

Rekordförsäljning men resultatbesvikelse
Ferroamp levererade ett omsättningsmässigt starkt kvartal men resultatet var en besvikelse. Omsättningen landade på 95 mkr (42) och ökade med ~130% gentemot Q1-22 eller 50% sekventiellt. Rörelseförlusten steg under kvartalet till 31 mkr (5). Resultatförsämringen härleds till en svag bruttomarginal vid 5% (20) och förklaras av ledningen vara en följd av ofördelaktig produktmix. Merparten av försäljningen härleddes till EnergyHub-XL, vilken har en relativt sätt låg marginal jämfört med villaversionen EnergyHub-14. Anledningen är att upprampningen av XL-versionen gått snabbare än förväntat. Orderstocken vid 350 mkr i slutet av 2022 bestod till större delen av villaversionen, varför bruttomarginalen bör bli bättre framåt. Dessutom kommer prisökningar slå igenom och Ferroamp arbetar proaktivt med att sänka produktionskostnader och har stärkt sin inköpsavdelning under kvartalet. Spotkostnader tyngde kvartalet med 9,1 mkr och ledningen bedömer att andelen kommer minska framöver.

Stor kapitalinjektion och nya finansiella mål
Ferroamp har aviserat om en fullt garanterad företrädesemission som kommer inbringa cirka 200 mkr efter emissionskostnader. Teckningsåtganden uppgår till 32% från bland annat Första & Andra AP-fonden, Nordea Asset Management och Wallenstam. Avsiktsförklaringar om 6% har lämnats, inkluderande bland annat Swedbank Robur. Garanterna står för resterande 62%. Emissionslikviden kommer användas till att färdigställa industrialiseringen samt fortsätta utveckla andra generationens produkter, lansera ett B2B-erbjudande inom frekvensstödtjänster och energioptimering samt att stärka rörelsekapitalet i form av ett utökat varulager. I samband med att villkoren presenterades aviserade Ferroamp nya finansiella mål. År 2026 ska försäljningen uppgå till minst 1,7 mdr med en ebitda-marginal som lägst vid 15%. Tillväxtmässigt motsvarar det en CAGR om 70% från 2022-2026. Målen framstår som ambitiösa men realistiska givet den stora rådande energiomställning vårt samhälle står inför. 

Stor potentiell uppsida men även hög risk
Aktien är ner cirka 65% i år. Troligen som en följd av rapporten i kombination med ovissheten om hur stor utspädningen skulle bli. Omsättningen var 5% bättre än Analysguidens prognoser och rörelseförlusten 155% sämre. Kostnadsmassan var i princip oförändrad mot förra kvartalet och i linje med vår prognos, varför bruttomarginalen stod enskilt för avvikelsen. Efter att ha tagit del av Ferroamps nya finansiella mål lyfter vi upp våra omsättningsprognoser kommande år. På lönsamhetssidan tar vi en mer försiktig inställning och räknar med att det tar längre tid för Ferroamp att få upp sin bruttomarginal och således lönsamhet. Inräknat full utspädning från emissionen samt estimerad nettokassa sänker vi vårt huvudscenario till 26 kr (70). Vårt optimistiska scenario vid 57 kr illustrerar potentialen om Ferroamp når sina nya mål. I ett pessimistiskt scenario där vi penslat in lägre tillväxt och svagare lönsamhet når vi ett värde kring 10 kr.

Ladda ner och läs den fullständiga analysen i PDF-format här:
https://www.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/analys-ferroamp-produktmix-pressade-q1

Om oss

Detta är ett pressmeddelande från Analysguiden – Aktiespararnas uppdragsanalysverksamhet.
Läs mer här: https://www.aktiespararna.se/analysguiden


support@mfn.se (mfn.se)
MFN - www.mfn.se

Ferroamp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -