Gullberg & Jansson
Gullberg & Jansson: Rapportkommentar Q1’24 - Kalqyl (Kalqyl)

2024-05-27 12:22

Återhämtningen påbörjad

Omsättning ökade med 9,3 procent, vilket främst var hänförligt till en stark försäljning inom Professionell Grönyta. Danmark och Norge utvecklades fortsatt bra och i Sverige finns nu tecken på ökad efterfrågan efter ett tufft 2023. Inom Hem och Utemiljö minskade försäljningen, men affärsområdet går nu in i det säsongsmässigt starkaste kvartalet och enligt ledningen börjar det se en ljusning. Därtill ökade försäljningen från låga nivåer inom det nya affärsområdet Energi och Klimat.


God kostnadskontroll

Tillväxten i omsättning översteg ökningen i rörelsekostnader, vilket bidrog till det förbättrade resultatet och visade på en god kostnadskontroll. Därutöver resulterade prisjusteringar i att bruttomarginalen ökade med 3,6 procentenheter från 25,7 till 29,3 procent. Sammantaget gav den goda kostnadskontrollen och prisjusteringar en tydlig positiv effekt på resultatet. Kvartalet stärkte vår tro om att Gullberg & Jansson närmar sig lönsamhet.


Outlook

Efter rapporten har vi endast genomfört mindre justeringar av våra estimat. Vi anser att Gullberg & Jansson är väl positionerat inför framtiden och förväntar oss stigande efterfrågan framöver. Vi kvarstår därmed vid vår tro om viss återhämtning under 2024 som sedan succesivt ökar under 2025. Aktien har gått starkt sedan vår senaste uppdatering och ökad tillväxt jämfört med våra estimat utgör argument över vårt motiverade värde.

Kalqyl


redaktion@finwire.org
© Copyright

Gullberg & Jansson - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -