ETRION
UTDELNING MÖJLIG FÖR 2015 - VD (Direkt)

2013-09-26 08:57

STOCKHOLM (Direkt) Solenergiproducenten Etrions beslut att satsa på ett nytt projekt i norra Chile är början till en genomgripande förändring av bolaget.

Inte bara väntas kassaflödet vända till plus med möjligheter till utdelningar i framtiden, Etrion lämnar också för första gången kravet på statliga subventioner för att kunna genomföra ett lönsamt projekt inom alternativ energi.

Därtill innebär en ny global samarbetspartner att en affärsmodell som ska kunna replikeras på andra håll i världen etableras.

Det säger vd Marco Northland i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"När anläggningen är i full gång kommer vi att ha möjligheten att ge utdelning till aktieägarna. Där bör vi vara under verksamhetsåret 2015", säger han.

Etrion meddelade på torsdagsmorgonen att bolaget tillsammans med energijätten Total och en lokal partner beslutat att investera i en ny solenergipark i Chile. Etrion äger 70 procent av projektet, medan Total har 20 procent. Det senares dotterbolag Sunpower står för konstruktionen.

Investeringskostnaden beräknas till cirka 200 miljoner dollar, knappt 1,3 miljarder kronor. Denna finansieras till 70 procent med ett lån från den amerikanska utvecklingsbanken OPIC och i övrigt av medlemmarna i konsortiet.

Totalt har anläggningen en kapacitet på 70 megawatt, varav 49 megawatt alltså står på Etrions konto. Det kan jämföras med bolagets nuvarande kapacitet, som uppgår till 60 megawatt. När full produktion nåtts beräknas anläggningen kunna leverera 200 gigawattimmar om året.

Till en början planeras den producerade elektriciteten att säljas till dags- eller timpriser på spotmarknaden, men när produktionen väl är stabil hoppas Etrion att kunna skriva långsiktiga kontrakt med industriella kunder, främst inom gruvindustrin.

Att det nya projektet, kallat Project Salvador, väntas bli lönsamt även utan de i Europa och Nordamerika vanliga bidragen, hänger bland annat samman med norra Chiles unika klimatmässiga egenskaper.

Några dolda subventioner i form av billig mark eller utsläppsrätter förekommer inte och ingår inte i kalkylen. Däremot finns vissa möjligheter att krydda anrättningen med stödpengar i ett senare skede.

"Om marknaden för utsläppsrätter förbättras, kan vi registrera projektet för att erhålla, och sedan sälja, sådana. Dessutom har Chiles senat antagit ett lagförslag som innebär att energiproducenter måste generera minst 20 procent av sin energi från förnybara källor från och med 2025, eller böta. Även sådana rätter skulle vi kunna sälja", säger Marco Northland.

En annan nyhet med Project Salvador är också samarbetet med den franska energijätten Total.

"Vi har tidigare arbetat med Sunpower, som Total kontrollerar. Vi känner dem väl och vi har förtroende för varandra", säger Marco Northland.

Tanken är att samarbetet inte ska sluta med det nya projektet.

"Vi hoppas från båda sidor att vi så småningom ska kunna kopiera modellen inte bara i Chile, utan också på andra ställen i världen", fortsätter Etrion-vd:n.

Att det nya projektet ska konsumera bolagets alla resurser ser Marco Northland inte någon risk för.

"Vi kommer att fortsätta med våra övriga aktiviteter. Vi har en pipeline med projekt i Chile och vi kommer också att undersöka andra marknader som har stark solstrålning, höga elpriser och bra kreditbetyg", slår han fast.

Projektet får ett handfast stöd från familjen Lundin, som bidrar till finansieringen via ett lån på 42 miljoner dollar, cirka 270 miljoner kronor. Etrion blir därmed familjens ledande satsning utanför olje- och gasindustrin.


Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt



Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -