VARDIA
TAR IN YTTERLIGARE 100 MLN NOK, HANDEL ÅTERUPPTAS (Direkt)

2015-04-27 08:40

STOCKHOLM (Direkt) Det norska försäkringsbolaget Vardia har beslutat att ta in 100 miljoner norska kronor ytterligare i nytt kapital - utöver den nyemission på 275 miljoner som tidigare aviserats. Handeln väntas komma i gång på måndagen, efter att aktien varit stoppad i väntat på det nya beskedet.

Det skriver bolaget i ett pressmeddelande, där det framgår att även den nya emissionen är garanterad.

"Behovet av ytterligare kapital är en konsekvens av en mer strikt tolkning av redovisningsprinciperna liksom stark tillväxt på Vardias huvudmarknader", skriver bolaget, som också upplyser att resultatet 2015 kommer att påverkas negativt.

Bolaget tar en nedskrivning på 135 miljoner efter påpekanden från revisorer om att redovisningen av rörliga försäljningskostnader inte var i enlighet med gällande redovisningsstandard.

Vidare har redovisade kostnader för försäljning underskattats i moderbolagets resultaträkning, vilket resulterat i en nedskrivning på 144 miljoner norska kronor på koncernnivå.

Genom emissionerna och ett tier 2-lån på omkring 75 miljoner norska kronor, tillsammans med åtgärder för att minska kostnaderna, väntar sig Vardia att nå sitt solvenskrav för kommande tolv månader med tillräcklig marginal.

De kostnadsbesparingar bolaget siktar på, omkring 100 miljoner norska kronor, väntas påverka resultaträkningen 2016, men ha begränsad påverkan under 2015.

För det första kvartalet uppgår Vardias nyförsäljning till 285 miljoner norska kronor. Bruttopremieintäkterna steg till 379 miljoner kronor (281). Vid utgången av kvartalet hade bolaget ungefär 150.000 kunder.

Vardia meddelar även att Rune Olsen Arneberg utsetts till tillförordnad vd efter att Ivar S Williksen kommit överens med bolagets styrelse om att lämna sin post.

Börsredaktionen +46 8 5191 7910, http://twitter.com/direktse
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -