RATOS
ARCUS-VD SLUTAR AV FAMILJESKÄL - ARCUS-VD (Direkt)

2015-05-19 16:43

STOCKHOLM (Direkt) Ratos alkoholdryckföretag Arcusgruppens vd Otto Drakenberg slutar av familjeskäl: hans veckopendling till Norge från bostaden utanför Stockholm har nu pågått i fyra år, och när han åtog sig vd-uppdraget kom han överens med Ratos om att det var så länge han kunde tänka sig att veckopendla.

Det säger han till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen.

"Jag åtog mig att leda till och med 2015 när vi skrev på anställningskontraktet för cirka fyra och ett halvt år sedan - bedömningen var att jag skulle kunna hålla på så länge givet att vi har barn hemma. Nu har min hustru därtill börjat arbeta som interims-vd i norska Nutritia Danone vid sidan av sin Stockholmstjänst som nordisk marknadsdirektör där, och att köra vidare så här ett par år till skulle inte fungera", beskriver han situationen.

Ratos vd Susanna Campbell, tidigare bolagsansvarig för Arcusgruppen, betygade Otto Drakenbergs förtjänster i morgonens pressmeddelande:

" Arcus-Gruppen har utvecklats mycket väl de senaste tio åren och har gått från att vara en norsk spritproducent till att bli en av Nordens ledande vin- och spritleverantörer. Otto har framgångsrikt bidragit till den goda utvecklingenoch stärkt vår marknadsposition. Han lämnar nu över till Kenneth (Hamnes, red anm) som kommer att fortsätta fokusera på nordisk expansion utifrån en stabil plattform. Hans bredaerfarenhet av att utveckla konsumentnära varumärken och driva tillväxt ser jag som mycket positivt för Arcus-Gruppens fortsatta utveckling", hette det.

Fyraårsåtagandet som Otto Drakenberg nämner för Direkt stadfästes i form av ett handslag: Ratos var angeläget om att Otto Drakenberg inte efter ett halvårs veckopendlande skulle säga upp sig, förklarar han.

Han säger att relationen till Ratos är mycket god, och utesluter inte vidare uppdrag för investmentbolaget i form av till exempel rådgivningsuppdrag. Några konkreta planer på ny tjänst i eller utanför Ratos har han dock inte i dagsläget.

"Jag känner ingen stress", säger han och nämner ett uppdämt behov av tätare familjekontakt, inkluderande bland annat barnhämtning.

Arcusgruppen har under Otto Drakenbergs vd-tid, som enligt pressmeddelandet när han tillträdde 2011 skulle innebära "stärkt marknadsposition", vuxit från en huvudsakligen norsk till en mer nordisk aktör, med egen organisation i samtliga nordiska länder. Omsättningen har vuxit till cirka 2,3 från cirka 1,4 miljarder kronor, och rörelsemarginalen har också ökat.

Otto Drakenbergs efterträdare Kenneth Hamnes, vd för Estrellas norska systerbolag Maarud, tillträder under ett ännu ospecificerat datum under det tredje kvartalet, och överlämningen sker dessförinnan.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920
Nyhetsbyrån Direkt


Ratos B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -