ALMEGA
INGET INTRESSE DELTA I INDUSTRINORMERING - HATT (Direkt)

2015-12-09 13:50

STOCKHOLM (Direkt) Tjänstesektorn är allt mer utsatt för internationell konkurrens och det har förts fram tankar om att arbetsgivarna i Almega skulle kunna vara med och teckna den internationellt konkurrensutsatta sektorns normerande löneavtal. Almegas vd Anna-Karin Hatt är dock tydlig med att de inte har något intresse av det.

"Att vi skulle gå med i industriavtalet är ingen fråga som finns på bordet. Hela tjänstesektorn är inte internationellt konkurrensutsatt. Dessutom bygger hela den logiken på nationella avtal som är likadana för alla och det passar inte tjänstesektorn eftersom förutsättningarna ser olika ut mellan branscher och företag", säger hon i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Almega har som målsättning att i kommande avtalsrörelse få fler företagsnära och sifferlösa avtal, just för att kunna anpassa löneutvecklingen efter olika förutsättningar.

"Man kan inte sitta i Stockholm och hitta på en siffra som passar för alla", säger Anna-Karin Hatt.

Flera industrifack har kritiserat den ökade andelen sifferlösa avtal på svensk arbetsmarknad och menat att den utgör ett hot mot deras normering. De ser en risk för att andra försöker få högre löneökningar än de normerande avtal de förhandlar fram.

Anna-Karin Hatt säger att sifferlösa avtal inte går emot att den internationellt konkurrensutsatta sektorn är lönenormerande.

"Ett sifferlöst avtal spräcker inte märket. Hela tanken med normeringen är att vi inte ska få en lönerörelse där olika parter bjuder över varandra så att vi får en kostnadsdrivande spiral uppåt. Ett sifferlöst avtal leder inte till det", säger hon.

Hon hänvisar till studier från forskningsinstitutet Ratio som visar att sifferlösa avtal har gett nästan exakt samma löneökningar som industrins centrala siffersatta avtal, men med större variation.

Någon garanti för att det blir så även framöver kommer dock inte industrifacken att få från Almega.

"Någon garanti kan man aldrig få när man lägger makten lokalt. Det man kan göra är att följa det och se hur det blivit i verkligheten", säger Anna-Karin Hatt.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -