SEB
INTE ÄNDRAT AMBITION OM ATT ÖKA UTDELNINGSNIVÅ - FC (Direkt)

2016-10-20 13:15

STOCKHOLM (Direkt) SEB:s ambition om att successivt öka utdelningsnivån har inte förändrats.

Det sade bankens finanschef Jan Erik Back under en telefonkonferens på torsdagen.

"Vi har inte överskottskapital i nuläget men bankens ambition är ha en ökad utdelning per aktie. Styrelsen har varit ganska tydlig kring det och vi har uppvisat en ökad utdelning under en lång period. Ambitionen står kvar, men hur mycket vi kan göra och diskussioner runt det är något som styrelsen får fundera noggrant över", sade han innan han än en gång påpekade att "ambitionen naturligtvis inte har ändrats".

SEB hade vid utgången av september en buffert om 1,7 procentenheter över FI:s nya hårdare kapitaltäckningskrav. SEB strävar efter att ha en buffert på cirka 1,5 procentenheter över kapitalkravet. Finansinspektionens tillsyns- och utvärderingsprocess för 2016 bekräftade att kapitalpåslaget för högre riskvikter på företagsexponeringar och för löptidsgolv på företag är 0,8 procent.

Jan Erik Back sade under telefonkonferensen att SEB har ansökt hos Finansinspektionen för att få riskmodeller godkända som kan föra ned de 80 punkternas påverkan i kravet något.

"Vi hoppas att det är klart före årsskiftet", sade han.

Vd Annika Falkengren konstaterade att regleringsosäkerheten på svensk front har minskat sedan FI lämnat besked om de nya hårdare kraven rörande företagsriskvikter. Däremot är "Basel 4 ett stort osäkerhetsmoment", en "stor okänd faktor", sade hon.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


SEB A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -