INTRUM JUSTITIA
SÅRBARHET PGA KRAV SÄLJA ENHETER - ANALYTIKER (Direkt)

2017-05-19 11:04

STOCKHOLM (Direkt) Att Intrum Justitia och Lindorff tvingas att sälja enheter inom ett halvår för att blidka EU-kommissionen medför en risk för besvikelse över prisnivåerna.

Det framhåller både Nordea och Danske i analysuppdateringar. Nordea behåller tidigare köprekommendation med ny riktkurs om 358 kronor (383) medan Danske Bank upprepar sälj med ny riktkurs om 280 kronor (285).

"Vi ser risker till följd av sektormultiplar - och att försäljningarna måste göras under en relativt kort tidsperiod - att värderingen på tillgångarna som ska säljas kan ge upphov till besvikelse", skriver Danske Bank.

För att möta EU-krav inför samgåendet med Lindorff föreslog Intrums ledning och Lindorffs ägare Nordic Capital på torsdagen en avyttring av Lindorffs verksamheter i Sverige, Danmark, Finland och Estland samt Intrums verksamhet i Norge.

Nordea påpekar att detta är klart större eftergifter än vad såväl Intrum Justitias ledning som Nordea hade räknat med. Nordea bedömer inte att det blir några problem med att finna intresserade köpare till delarna som ska avyttras. Brittiska B2 Holding eller private equity-bolag skulle kunna stå som köpare.

"Intrum Justitia och Lindorff hamnar dock i en sårbar position då försäljningarna måste ske inom sex månader", skriver Nordea som bedömer att enheterna säljs för 6,5 miljarder kronor motsvarande 20 procents rabatt mot storbankens estimat på en Lindorff-värdering om 13,2 gånger ebitda.

Anders Hägerstrand på Dagens Industri skriver på fredagen att torsdagens besked ytterligare försämrat förtroendet för Intrum Justitias ledning.

"Hur Intrums vd och styrelse har förberett och genomfört affären med Lindorff passar som ett skräckexempel i managementböcker", skriver han och pekar på det initiala ägarmissnöjet över ägarfördelningen i det sammanslagna bolaget samt att det från vd Mikael Ericsson hetat att "vi är komfortabla med att vi ska kunna klara en konkurrensprövning".

"För att möjligen kunna vinna tillbaka förtroende måste Intrums och Lindorffs ledning se till att få bra betalt för de enheter som säljs", framför Anders Hägerstrand.

Intrum Justitias handlas nära oförändrat på fredagsförmiddagen efter torsdagens ras på nära 12 procent.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Intrum - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -