LUCARA DIAMOND
DAGS ATT LADDA OM BATTERIERNA - AVGÅENDE VD (Direkt)

2018-02-26 07:41

STOCKHOLM (Direkt) Efter ett decennium med ledande befattningar för Lucara Diamond är det dags att ta ett steg tillbaka och ladda om batterierna. Med förvärvet av handelsplattformen Clara inleds en ny era för bolaget, vilket gör tidpunkten lämplig för ett ledningsbyte.

Så motiverar William Lamb att han kliver av vd-posten och lämnar över rodret till Eira Thomas, styrelseledamot och en av bolagets grundare.

"Jag har fört en diskussion med bolagets ordförande Lukas Lundin en tid. Jag har varit verksam i diamantbranschen i 23 år, varav snart tio med Lucara, och jag behöver lite tid för mig själv och min familj", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Något nytt jobb står alltså inte omedelbart för dörren, men propåer har inte saknats och William Lamb hoppas att kunna utnyttja sina erfarenheter från tiden med Lundingruppen. Ett nästa uppdrag skulle kunna handla om en annan råvara än diamanter, eller om något helt annat område, säger han.

Något enkelt beslut att lämna Lucara var det dock inte.

"De som följt mig vet hur passionerat jag arbetat för bolaget och branschen. Att lämna något man skapat och ägnat en stor del av sitt vuxna liv åt är naturligtvis inte lätt."

På Stockholmsbörsen har aktiekursen halverats från toppnivåerna för 18 månader sedan, men att det ovanligt kämpiga 2017 spelat någon roll för beslutet förnekar William Lamb.

"Absolut inte. Sektorn har varit under press sedan produktion inleddes vid ett par nya gruvor under fjolåret. Därtill har flera av de sex-sju renodlade diamantproducenter som är tillgängliga för externa investerare haft problem, vilket färgat av sig även på oss andra. Lucaras resultat har varit stabila om än inte exceptionella och vi betalar en regelbunden utdelning. Stora investeringar har genomförts, vi har en stark balansräkning och dessutom spännande möjligheter att bygga en underjordsgruva", säger han.

Den nya vd:n, Eira Thomas, är en välkänd profil i hemlandet Kanadas gruvkretsar. Hon har varit verksam framför allt inom diamantbranschen, men har också drivit ett guldprospekteringsbolag och sitter i styrelsen för energibolaget Suncor Energy. Hon har även varit involverad i utvecklingen av handelsplattformen Clara, som Lucara nu förvärvar. Tillsammans med Lukas Lundin och Catherine McLeod-Seltzer grundade hon Lucara Diamond 2007.

"Det känns väldigt bra att kunna lämna över till någon som redan kan bolaget och som kommer att fortsätta det arbete vi gjort hittills. Eira Thomas känner dessutom Clara från insidan och är unikt kvalificerad att ta bolaget till nästa nivå", säger William Lamb.

Den avgående vd:n kommer att vara anställd i bolaget till och med mars månad, varefter han kvarstår som teknisk rådgivare i åtminstone ett år, "eller så länge Eira Thomas vill ha mig".

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Lucara Diamond Corp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -