IPO
ISLÄNDSKA ARION BANK, GAMLA KAUPTHING, PÅ VÄG TILL STHLM (Direkt)

2018-05-17 10:06

STOCKHOLM (Direkt) Isländska Arion Bank, som övertog Kaupthings isländska tillgångar i samband med finanskrisen, planerar för en notering av bankens aktie. Banken siktar på en listning i Reykjavik samt Stockholm, framgår av ett pressmeddelande.

"Arion Bank har under flera år omstrukturerats och är i dag en stark, lönsam och ledande bank på Island", säger vd:n Höskuldur H. Ólafsson i en kommentar.

Enligt Dagens Industri hade banken en omsättning på motsvarande knappa 4,5 miljarder med en vinst på drygt 1,2 miljarder svenska kronor under helåret 2017.

Bolagets största ägare är Kaupthing med 55,6 procent av kapitalet. Dagens Industri skriver att det rör sig om Kaupthings konkursbo och att målet med noteringen är att Kaupthing ska sälja så mycket av innehavet som möjligt för att kunna betala gamla fordringar.

Tidigare i år sålde den isländska staten sin ägarandel på 13 procent till en nivå som motsvarar ett bolagsvärde på minst 14 miljarder svenska kronor, skriver Di även.

Arion planerar att genomföra sin IPO under innevarande halvår med ett erbjudande till såväl isländska som svenska investerare. Bland rådgivarna som hjälper bolaget med IPO-processen återfinns Carnegie, Citigroup, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Goldman Sachs och Handelsbanken.

Börsredaktionen +46 8 5191 79 00 http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -