NOLATO
"VI HAR INGET MED TVISTEN ATT GÖRA" - FC (Direkt)

2018-08-06 08:41

STOCKHOLM (Direkt) Ett patentbråk i Japan mellan två tobaksjättar fick legotillverkaren Nolatos aktie på fall i fredags. Ett av de inblandade bolagen är en stor uppdragsgivare till Nolato men ledningen för det svenska bolaget håller fast vid tidigare bedömningar.

"Vi har gjort bedömningen att fredagens kraftiga kursnedgång har föranletts av ett pressmeddelande som distribuerades i fredags med information om en stämning mot vår kund inom VHP-segmentet på den japanska marknaden", säger Nolatos finanschef Per-Ola Holmström till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen.

I fredags blev det känt att Philip Morris stämmer British American Tobacco, BAT, för intrång på två av Philip Morris patent gällande den lilla apparat eller utrustning av plast som används vid rökning av e-cigaretter. Nolato är på uppdrag av BAT tillverkare av denna utrustning och stängde slutligen 15 procent lägre förra veckans sista handelsdag.

BAT tillbakavisar anklagelserna som alltså berör den japanska marknaden, enligt rapporteringen i internationell media.

"Vi har inget med tvisten att göra. I den relationen vi har med kunden finns det inte några åtagande kring de här sakerna, så vi utanför tvisten så att säga", säger Per-Ola Holmström.

E-cigaretter sorteras in under Vaporiser Heating Products, VHP som står för den stor del av omsättningen i ett av Nolatos tre affärsområden, Integrated Solutions.

VHP-segmentet har växt kraftigt för Nolato under de senaste åren. Segmentet, där Nolato bara har ovan nämnda BAT som kund, står i runda slängar för 600 miljoner kronor i omsättning per kvartal, med vissa svängningar mellan delårsperioderna. Hela Nolato omsatte 2,3 miljarder kronor andra kvartalet i år.

I samband med förra rapporten, som släpptes den 19 juli, spådde bolaget fortsatt höga volymer inom VHP under andra halvåret, men lägre än nivån för det andra kvartalet då de lyftes till viss del av "lanseringar och lageruppbyggnad".

"Vi står fast vid budskapet i vår senaste rapport och vi ser inga tecken i vår verksamhet som föranleder ny eller förändrad kommunikation", säger Per-Ola Holmström till Direkt på måndagen.

Men om tvisten processas under hösten, kan inte eventuella negativa effekterna då komma 2019?

"Det finns inga garantier kring utgången av det här, som vi kan lämna. Men man kan notera att vår kund är väldigt tydlig med att bolaget bestrider de här kraven", säger Per-Ola Holmström som även drar paralleller till mobiltelefonbranschen, som är ett annat viktigt segment för Nolato och där patentstrider rasar mellan tillverkare nästan hela tiden.

Nolato backade alltså med 15 procent i fredags, en nedgång som accelererade under eftermiddagen. Aktien är ändå upp nästan 23 procent sedan årsskiftet.

Graf: Nolatos kursutveckling de två senaste åren.

Martin Hävner +46 8 5191 7919

Nyhetsbyrån Direkt


Nolato B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -