VILHELMINA MINERAL
METALLPRISER LÅNGT ÖVER VÅR BREAK-EVEN - VD (Direkt)

2018-10-26 11:54

STOCKHOLM (Direkt) Vilhelmina Mineral, som utvecklar koppar- och zinkprojekt i Norden, har siktet inställt på att igångsätta minst en gruva under de närmaste fem till tio åren.

Tillskottet från bolagets nyemission inför listningen på NGM Nordic MTF ska bland annat användas till att öka kännedomen om bolagets befintliga projekt och till att flytta fram positionerna vad gäller de tillstånd som är nödvändiga.

Det säger vd Peter Hjorth i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt som sammanfattas nedan.

Foto: Nyhetsbyrån Direkts reporter David Djuphammar intervjuar Vilhelmina Minerals vd Peter Hjorth till höger.

Hur ser läget ut vad gäller tillstånden?

"Det ser bra ut. Våra tre huvudprojekt är gruvor som tidigare har varit i drift på 1970-, 80- 0ch 90-talen, så vi känner till väldigt mycket om hur man drev gruvorna på den tiden och har dessutom mer modern teknik som gör att man kan göra det på ett mer miljövänligt sätt", säger Peter Hjorth.

Hur mycket kapital räknar ni med att behöva före driftsättning?

"Första året är det runt 1-1,5 miljoner kronor i månaden. Sedan när vi gör en så kallad bankable feasability-studie innan gruvstart kommer kapitalbehovet att gå upp lite grand. En sådan studie kostar ett par tiotals miljoner."

Vad innebär en sådan studie?

"Det innebär att man gör tillgången möjlig för bankfinansiering, så att vi kanske kan låna minst hälften av kapitalet för att bygga gruvan."

Det har varit gruvverksamhet på de här platserna tidigare. Varför är det inte det nu?

"Både i Sverige och Norge drevs gruvorna på 1970- och 80-talet, i Norge även på 1990-talet, och då var priserna på en viss nivå varifrån de gick ned och gjorde gruvorna olönsamma. Med nuvarande priser bedömer vi att alla gruvprojekten kan vara lönsamma att sätta i drift på nytt."

Hur känslig är er verksamhet för prisnivåerna?

"På lång sikt måste man tro på en viss nivå, men vi är långt över den breakeven-nivå vi behöver för att kunna operera. Vi tror att priserna kommer att ligga kvar eller öka från nuvarande nivåer och då ser det väldigt bra ut."

Hur säkra är ni på vad som finns nere i marken?

"De tidigare ägarna är inga små aktörer - Boliden och Stekenjokk. De har lagt ned väldigt mycket tid och pengar på att förstå de här mineraliseringarna och borrat väldigt mycket. Så vi vet ganska väl hur det ser ut."

Vilka är de största osäkerhetsfaktorerna som du ser?

"För oss och alla andra är det tillståndsfrågorna. Vi hoppas och tror att vi har ett bra case och kan förklara för relevanta myndigheter att vi kan driva gruvorna på ett förståndigt och bra sätt."

När kan man vänta sig de här tillståndsgivningarna?

"Tillstånden i Sverige och Norge bedömer vi kommer att ticka in löpande under de närmaste åren. Vi har till exempel under hösten ett väldigt viktigt avgörande som gäller bearbetningskoncessionen i Sverige, och på motsvarande sätt i Norge nästa år räknar vi med att få en så kallad reguleringsplan på plats. Det är två viktiga steg mot gruvstart."

Vad tror du om priserna för koppar och zink?

"Det är väldigt viktiga metaller i omställningsekonomin från fossilbränsle till eldrift. Elbilar innehåller fyra gånger så mycket koppar som en vanlig bil. Zink är väldigt viktigt i moderna batterier. Så det finns en fundamental långsiktig efterfrågan på koppar och zink som vi tror kommer att vara väldigt stark."

Hur känns förutsättningarna för emissionen, nu när börsen varit svajig en tid?

"De som tittar på en investering i Vilhelmina Mineral tror och hoppas vi är sådana som ser långsiktig potential i koppar och zink, och som ser att vårt bolag har starka huvudägare och en bra styrelse och ledning som vet hur man kan ta projekten till gruvstart. De kortsiktiga börsrörelserna och fluktuationerna vad gäller metallpriser är inte lika viktiga som vad som händer på tre till fem års sikt."

Kan du säga något mer om detaljerna i emissionen?

"Det är en emission på 23 miljoner kronor som räcker det närmaste året och som är garanterad till 80 procent av ett garantikonsortium."

Teckningsperioden pågår till fredagen den 26 oktober och den första planerade handelsdagen på NGM Nordic MTF är den 29 november.

Värderingen av Vilhelmina Mineral uppgår i erbjudandet till 72,6 miljoner kronor före kapitaltillskottet.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -