POLARCOOL
LÖSER ETT ALLVARLIGT PROBLEM INOM IDROTT - VD (OMS) (Direkt)

2018-11-27 07:41

(Omsändning: skickades första gången den 19 oktober, aktien listas på Spotlight på tisdagen)

STOCKHOLM (Direkt) Polarcool är ett medicinteknikbolag som är baserat i Lund och som nu ska listats på Spotlight. I samband med det tar bolaget in 18 miljoner kronor i syfte att finansiera bolaget framåt. Polarcool var tidigare ett dotterbolag till Braincool. Nu görs en avknoppning för att kunna utveckla Polarcool vidare.

Bolaget säljer produkter inom idrottsmedicin med fokus på behandling av hjärnskakning och upprepat våld mot huvudet. Nyhetsbyrån Direkt har gjort en TV-intervju med vd Iman Ziai som sammanfattas här:

Kan du berätta lite om er produkt?

"Vår produkt heter Polarcap System och är en portabel kylanläggning med en silikonbaserad patenterad och CE-märkt mössa som fästs på huvudet. Den har ett isolerande neoprenhölje som håller inne kylan. Syftet är att få ned hjärntemperaturen för idrottare som har drabbats av en hjärnskakning eller för någon som har drabbats av upprepat våld mot huvudet. Det här är tänkt att ske i direkt anslutning till skadan", säger Iman Ziai.

Foto: Polarcools vd Iman Ziai (till vänster) intervjuas av Nyhetsbyrån Direkts reporter Jan Glevén

Vad är det som gör den här produkten så bra?

"Det finns vetenskapliga studier som talar för att hjärnkylning vid hjärnskador skyddar nervsystemet. Produkten är ett hjälpmedel och en lösning mot ett allvarligt problem inom idrotten. Det här drabbar miljontals människor".

Vilka studier har gjorts kring detta?

"Det finns vetenskap som visar att kylning hjälper hjärnan och minskar celldestruktionen. Det låter hjärnan vila och skyddar och återställer blodhjärnbarriären. Sedan har vi en studie som vi gör med hockeyallsvenskan. Nu går vi in i vår tredje säsong. Här har vi fått väldigt bra respons från sjukvårdsteamen. Det vi gör i studien är att vi tillämpar Polarcap System i direkt anslutning till diagnostiserad eller misstänkt hjärnskakning. Utöver det har vi ett samarbete med fotbollsklubben Limhamn Griffins och universitet i Skåne där vi testar vår produkt på spelare som utövar amerikansk fotboll och som har varit utsatta för upprepat våld mot huvudet. Vi kyler efteråt och tar blodprov för att mäta biomarkörer på hur allvarlig hjärnskadan är och hur kylbehandlingen har påverkat skadan".

Vad kommer ni att göra med det kapital som ni tar in?

"Ungefär hälften kommer att gå till organisation och marknadsetablering. Vi är ett medicinteknikbolag, men eftersom vi har haft ett nära samarbete med Braincool har vi nära till marknaden och räknar med att kunna börja vår försäljning andra halvåret 2019. Vi ska etablera organisationen, skapa sälj- och supportfunktioner och så vidare. Cirka 30-35 procent kommer att gå till forskning och produktutveckling. De sista 10-15 procenten kommer att gå till licenser och IP (immateriella rättigheter, reds anm)".

Vad kan vi se fram emot i Polarcool framöver?

"De närmaste åren kommer vi att bredda oss mot fler idrotter och göra fler studier som förhoppningsvis ska ge ännu mer evidens. Detta är sedan tänkt att kunna ta oss till ett stadie där vi kan säga att det vore tjänstefel av sjukvårdsteam inom idrotten att inte ha Polarcap tillgängligt. Vi kommer att etablera oss inom rugby, amerikansk fotboll, kampsport och ridsport. Vi börjar i Norden, sedan Europa och expanderar utåt därifrån."

Hur ser er affärsmodell ut?

"Här får man tänka på att målgruppen är idrottare, idrottslag och organisationer runt omkring. Det kan vara skolidrotten eller försäkringsbolag. Sedan finns det olika typer av betalningsmöjligheter i de olika målgrupperna. Vi tittar på ren försäljning, leasing och uthyrning. Kylmössorna och neoprenhöljet kommer att ge oss återkommande intäkter".

Vad görs i dag åt de här problemen?

"Det är det här som är så intressant. Det finns ordinerad vila och det finns mycket som görs inom diagnostik men det görs ingenting inom direkt behandling. Marknaden är outvecklad, den är i sin linda och det finns stor potential att sätta och definiera hur man ska behandla en hjärnskakning och att ta marknadsandelar vart vi än når fram."

Finns det några konkurrenter?

"Det finns några aktörer i USA som har upptäckt detta också. De är i ungefär samma fas som oss och gör ett antal studier. Vi tror att vi är betydligt närmare marknaden, men det finns trots allt plats för fler än oss. Den här marknaden är väldigt stor. Vi täcker alla som drabbas av hjärnskakning och alla som deltar i idrott och fritidsaktiviteter där upprepat våld mot huvudet förekommer. Det är en enorm marknad."

Jan Glevén +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


BrainCool - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -