IPO
MILJARDDOLLARMARKNADER HÄGRAR FÖR Q-LINEA - VD (Direkt)

2018-12-06 10:16

STOCKHOLM (Direkt) Medicinteknikbolaget Q-linea, som ska lansera ett AST-system för diagnostik av infektionssjukdomar, avser lösa problematiken med antibiotikaresistens och ökad sepsis på sjukhusen. För sepsis görs runt 17,4 miljoner tester årligen, vilket innebär en miljarddollarmarknad, säger vd Jonas Jarvius till Nyhetsbyrån Direkt.

"ASTar-systemet ska ses som en plattform, där vi kan följa upp med nya indikationer allt eftersom. Vår kundgrupp vill helst kunna analysera en mängd prover", säger Jonas Jarvius och fortsätter:

"Vi jobbar nu med svåra urinvägsinfektioner och lunginflammationer som också är väldigt kritiska och svåra problem. Då kan vi nå ytterligare en miljarddollarmarknad".

Q-linea noteras den 7 december på Nasdaq Stockholm. Prisintervallet i emissionen ligger på 60-70 kronor per aktie, vilket väntas ge bolaget ett börsvärde på drygt 1,5-1,7 miljarder kronor.

Bolagets system, ASTar, väntas vara på marknaden under det fjärde kvartalet 2019, inledningsvis med diagnostik av sepsis. Bolaget saknar ännu CE-märkning och godkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten.

"Hela idén med ASTar-systemet är att så fort som möjligt tala om vilket antibiotika och vilken koncentration som är lämpligt för den enskilde patientens bakterier", säger Jonas Jarvus.

Problemet som Q-linea vill lösa är att det under de senaste åren har setts en ökad antibiotikaresistens. Det har blivit svårare att behandla patienter med förstahandsvalet av antibiotika som inte längre biter på infektionerna.

"Det vi vill göra med ASTar är att korta tiden till behandling med smalspektrumantibiotika", säger Jonas Jarvis.

Generellt behandlas i dag alla patienter med bredspektrumantibiotika. Problemet är att man som läkare måste behandla patienterna tidigt på den information man har så att infektionen inte sprider sig och att det sedan utvecklas till sepsis.

"En bredspektrumbehandling är alltid en felbehandling, den ger mer biverkningar och den ökar på antibiotikaresistensen på sjukhusen", säger Jonas Jarvis.

Det finns flera drivkrafter som gör att sjukhusen vill skaffa system som ASTAar. Främst för att det kan bidra till en dramatiskt ökad överlevnad. Sepsis drabbar upp till 30 miljoner människor årligen. Dödligheten i sepsis har i flera studier visat sig vara 15-50 procent.

"En patient som får sepsis kan gå in i så kallad septisk chock vilket kräver intensivvård och är kostsamt. Med snabbare behandling kan man förutom ökad överlevnad även skriva ut patienterna snabbare från sjukhusen", säger Jonas Jarvis och fortsätter:

"Det är oftast sjukhusen som har resistenta bakterier och som har utvecklat sig till ett stort problem".

Den primära marknaden för ASTar-systemet är just större sjukhus och kliniska lab, främst i USA och Europa. Det finns ungefär 5.000 sjukhus som gör den här typen av diagnostik.

Liknande system finns ute på marknaden. Pheno är ett av dessa och som marknadsförs av amerikanska Accelerate Diagnostics.

"AST-systemen ASTar och Pheno är ungefär lika snabba med rapporter inom 3-6 timmar. Det som framförallt skiljer systemen åt är kapacitet. Med ASTar kan 50 patienter köras medan det i Pheno kan köras 6 patienter" säger Q-linea-chefen.

"En annan viktig komponent är att ASTar kan köras mot 48 antibiotika vid ett test jämfört med 27 för Pheno. Det är viktigt för att kunna välja rätt antibiotika. Sedan finns möjligheten att lägga till fler antibiotika i vårt system".

Det finns även ytterligare en viktig del som skiljer de båda systemen åt, anser bolaget. Det är ID-tekniken, det vill säga artbestämning av bakterie. Allt fler sjukhus använder sig av molekylära eller masspektrometri-baserade metoder som är mer effektiva.

"Kombinationen av ID-teknik och känslighetstest för rätt antibiotika är inte längre lika fördelaktig som det var för 10 år sedan", säger Jonas Jarvis och fortsätter:

"Därför har vi till skillnad från Pheno valt att avstå från att ha med ID-teknik, då det skulle innebära att den analysen görs flera gånger i alla fall för den marknad och de stora labben som vi vänder oss till."

Q-linea gör i samband med sin notering en nyemission om 550 miljoner kronor. Pengarna ska till närmare hälften användas till att färdigställa produkten och bygga upp ett lager av produkten.

"Själva tillverkningen av produkten ASTar görs av Sanmina, som finns i Sverige, men vi vill själva äga förbrukningsvarorna vilket utgör en konkurrensfördel, så den verksamheten vill vi även utöka", säger Jonas Jarvis.

Övrigt kapital som hämtas in avses användas till att komma ut på marknaden och etablera produkten.

"Vi har kontakt med flera säljpartners. Viktigt för oss är att de har kännedom om labben, då vi vill jobba nära kunderna", säger Jonas Jarvis.

Jan Glevén +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -