Sarsys-Asft
Sarsys-Asft siktar på att dra igång försäljning med Airbus i höst - vd (Finwire)

2020-05-26 08:58
Friktionsmätningsbolaget Sarsys-ASFT meddelade under gårdagen att man tecknat en avsiktsförklaring, MoU, med Airbus-bolaget Navblue.

Parterna siktar på att ingå ett samarbetsavtal rörande produkter för den globala flygplatsmarknaden. Förenklat har Navblue utvecklat informationsuppsamlingsutrustning som utnyttjar flygplanen som en datainsamlingssensor och Sarsys-ASFT har utvecklat visualiseringsplattformen MIDAS. Syftet med samarbetet är att informationen från Navblues tjänster skall visualiseras via MIDAS-plattformen.

“Det här innebär att rejält lyft för oss trovärdighetsmässigt inom mjukvara. Vi har gjort en satsning på mjukvara och nu har vi med oss Airbus som partner. Det ger en väldigt stor kvalitetsstämpel”, säger vd Fredrik Graflind i en kommentar till Finwire.

Enligt Graflind kommer båda bolagen att arbeta med marknadsföringen av samarbetet.

“Produkten riktar sig främst till flygplatser som ligger i norra delen av halvklotet. Den stora nyttan har man om det finns behov av att analysera hur landningsbanan ser ut vid vinterdrift."

MIDAS kommer att kopplas till Airbus-planen vilket gör att man kommer att få en bättre överblick hur planen hanterar landningar på flygplatserna som har tekniken installerad. Samtliga plan kommer inte inledningsvis att ha systemet påkopplat utan initialt handlar det om A320, vilket är en flygplanstyp som används mest för kortare inrikesrutter och på så sätt samlar på sig en större mängd relevant data om landningsbanan

Graflind vill inte kommentera hur stor marknaden eventuellt är för systemet, men han bedömer att marknaden är signifikant.

“Vi har redan en referenskund som kommer att använda systemet, vi har en unik produkt och starkt varumärke”, säger han.

Marknadssatsning kommer att ske löpande under hösten.

“För oss är det här också en viktig del i vår satsning på mjukvara med licensintäkter. Långsiktigt är det viktigt att vi också balanserar upp vår omsättning med mer produkter av den här typen som ger återkommande intäkter. Vi är med i digitaliseringsprocessen av flygplatser”, säger Graflind.

Marknaden är samtidigt under press. Flygmarknaden går igenom sin tuffaste tid hittills. Branschorganisationen IATA bedömer att global RPK kommer att återhämta sig först 2023.

“Det finns fortsatt ett stort behov för flygplatser att investera. Just nu är det såklart inte business-as-usual då service exempelvis är svårt att hantera, svårt att resa och investeringar på det skjuts upp. Däremot ser vi ju nu en successiv återhämtning och antalet flighter pekar sakta men säkert uppå”, avslutar Sarsys-ASFT-chefen.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

SARSYS - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -